Eric Maxim Choupo-Moting en Serge Gnabry

Bayern München soeverein naar zege, De Ligt valt uit

Bayern München heeft in ieder geval voor één dag de koppositie in de Bundesliga overgenomen van 1. FC Union Berlin. De regerend kampioen won in eigen huis met 6-2 van 1. FSV Mainz 05. Zondag kan Union Berlin Bayern weer voorbij bij winst op Borussia Mönchengladbach.

Coach Julian Nagelsmann koos tegen Mainz voor dezelfde elf als afgelopen woensdag tegen FC Barcelona in de Champions League. Dat betekende opnieuw een basisplaats voor Noussair Mazraoui en Matthijs de Ligt, in Camp Nou nog uitgeroepen tot 'Man of the Match' vanwege het uitschakelen van Robert Lewandowski.

Voor De Ligt verliep deze wedstrijd minder voorspoedig. Tegen het einde van de eerste helft liet de verdediger zich behandelen vanwege dijbeenklachten en in de rust bleef hij achter in de kleedkamer. Bayern stond toen al met 3-1 voor.

Het lijkt er echter op dat bondscoach Louis van Gaal zich geen zorgen hoeft te maken over zijn verdediger. Nagelsmann noemde de wissel een voorzorgsmaatregel en bij het verlaten van het stadion gaf De Ligt zelf ook aan dat alles "okay" was.

Stand Bundesliga

Serge Gnabry opende al vroeg de score voor Bayern na een voorzet van Sadio Mané en een overstapje van Jamal Musiala. Laatstgenoemde maakte er 2-0 van en na een overtreding van Alexander Hack op Mané kreeg Bayern een strafschop. Mané ging zelf achter de bal staan. De eerste inzet van de Senegalees werd door doelman Robin Zentner gestopt, maar in de rebound was Sané wel trefzeker.

Op slag van rust kreeg ook Mainz een strafschop, Bayern-keeper Sven Ulreich keerde de penalty van Jonathan Burkardt, maar uit de aansluitende hoekschop kopte Silvan Widmer raak. Met Benjamin Pavard als vervanger van De Ligt en vanaf de 72ste minuut ook Ryan Gravenberch als invaller bleven de kansen ook in de tweede helft komen voor Bayern.

Sadio Mané

Eric Maxim Choupo-Moting raakte na een voorzet van Noussair Mazraoui de paal, Leon Goretzka scoorde wel en invaller Mathys Tel maakte na een actie vanaf rechts zijn eerste Bundesligagoal. Via Marcus Ingvartsen, op aangeven van invaller Delano Burgzorg, deed Mainz wat terug en Choupo-Moting bepaalde de eindstand op 6-2.

Frimpong en Bakker op de bank

Door goals van Christopher Nkunku en Timo Werner won RB Leipzig met 2-0 van Bayer Leverkusen. Bij Leverkusen begonnen Jeremie Frimpong en Mitchel Bakker, beiden opgenomen in de voorselectie voor het WK, op de bank. Op hun plek als respectievelijk rechter en linker wingback stonden landgenoten Timothy Fosu-Mensah en Daley Sinkgraven.

Frimpong kwam in de 55ste minuut in de ploeg voor Fosu-Mensah en Sinkgraven werd tien minuten later vervangen door Bakker. Micky van de Ven, ook onderdeel van de voorselectie van Oranje, won met VfL Wolfsburg met 4-0 van VfL Bochum.

Jude Bellingham viert zijn treffer voor Dortmund

Borussia Dortmund heeft zich zaterdagavond in de top 3 van de Bundesliga gespeeld met een 2-1-overwinning bij concurrent Eintracht Frankfurt. De Nederlandse aanvaller Donyell Malen was belangrijk met de assist voor de openingstreffer van Dortmund.

Malen bediende na 20 minuten Julian Brandt, die het duel tussen de nummers vier en zes openbrak. Het was de eerste assist voor de Oranje-international dit seizoen. Daichi Kamada maakte vervolgens 6 minuten later alweer gelijk namens Frankfurt, 1-1.

Bellingham matchwinner

Jude Bellingham tekende zeven minuten na rust voor de 2-1. De Engelse middenvelder van Dortmund scoorde op aangeven van Youssoufa Moukoko. Malen werd een paar minuten later gewisseld.

Met de zege stijgt Dortmund naar de derde plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer Edin Terzic heeft 22 punten na twaalf wedstrijden, twee punten meer dan Frankfurt.