Frenkie de Jong

Barcelona klaar in Champions League, volop hectiek bij Atlético en Tottenham

Barcelona moest nog beginnen aan zijn vijfde groepswedstrijd in de Champions League - thuis tegen koploper Bayern München - toen de vijfvoudig winnaar al wist dat een vervolg in het prestigieuze clubtoernooi er niet meer in zat.

Daar was de 4-0 zege van Internazionale op Viktoria Plzen debet aan. Tot overmaat van ramp werd vervolgens het thuisduel met Bayern ook nog met 3-0 verloren.

In de andere groepen beleefden Atlético Madrid en Tottenham Hotspur een hectische en pijnlijke slotfase, waarin ze naast de winst grepen. Voor Atlético betekende dat meteen ook uitschakeling.

Bekijk in de carrousel hieronder alle Champions League-uitslagen van vanavond en de nieuwe standen.

Inter wist zich in groep C bij een overwinning op de Tsjechen geplaatst voor de volgende ronde en handelde daar in eigen stadion ook naar. Het zette vol druk op het puntloze Plzen, dat zich een speelbal van de 'Nerazzurri' moet hebben gewaand. Toch duurde het even voordat de Italianen loskwamen.

Er waren al wat kansen gepasseerd, toen Henrikh Mkhitaryan in de 35ste minuut de 1-0 binnenknikte. Nog voor de rust vond Nicolo Barella met een prachtpass Federico Dimarco, die op zijn beurt Edin Dzeko bediende: 2-0. Die nam halverwege de tweede helft ook de 3-0 voor zijn rekening.

Vreugde om rentree en goal Lukaku

De meeste vreugde leverde de 4-0 op. Die werd, na een mooie combinatie met Joaquin Correa, gemaakt door invaller Romelu Lukaku. De Belg maakte na een blessure die hem twee maanden aan de kant had gehouden zijn eerste minuten in de Champions League dit seizoen.

Inter viert een treffer van Edin Dzeko (links)

Het op papier zo boeiende duel van Barcelona met Bayern München deed na de zege van Inter amper meer ter zake. De al geplaatste Duitsers konden kon nog wel groepswinst veiligstellen en deden dat ook dankzij de 3-0 overwinning.

Bayern won de laatste vier onderlinge duels (doelcijfers 16-2) en de vijfde zege tekende zich al snel af. Sadio Mané tekende voor 1-0, Eric-Maxim Choupo-Moting schoot de gasten tussen de benen van doelman Marc-André ter Stegen door naar 2-0 en de 3-0, in blessuretijd, was van Benjamin Pavard.

Missers in Brugge en Madrid vanaf elf meter

Club Brugge leed zijn eerste nederlaag in de Champions League dit seizoen. De Belgische club, die al zeker was van de knock-outfase en nog geen tegendoelpunten had hoeven incasseren, verloor in groep B in eigen huis met 4-0 van FC Porto.

De Portugezen, die op 0-1 eerst Hans Vanaken en daarna Noa Lang een strafschop voor de thuisclub zagen missen, konden later op de avond nog harder juichen. Doordat Atlético Madrid er in eigen huis niet in slaagde Bayer Leverkusen te kloppen, plaatste ook Porto zich voor de volgende ronde.

Yannick Carrasco na zijn gemiste strafschop

Na de gelijkmaker van Rodrigo de Paul voor de thuisclub ging Atlético op jacht naar de winnende treffer. In de extra tijd kwam bij de laatste hoekschop doelman Jan Oblak zijn voorwaartsen te hulp, zij het zonder resultaat.

Maar nadat scheidsrechter Clément Turpin het laatste fluitsignaal had gegeven, roerde de VAR zich nog eens nadrukkelijk. Er was een handsbal geconstateerd en dus ging de bal op de stip. Lukas Hradecky keerde de inzet van Yannick Carrasco echter, waarna Saúl Ñíguez in de rebound tegen de lat kopte en een volgende rebound via een Duits been naast ging.

Heeft de VAR het wel goed?

Ook Tottenham Hotspur dacht op de valreep nog de volle buit te bemachtigen. De verder onzichtbare Harry Kane maakte diep in de extra tijd de 2-1 tegen Sporting Portugal, maar VAR Pol van Boekel had buitenspel geconstateerd.

Beelden wezen echter uit dat dat een dubieuze beslissing is.

Marcus Edwards, nota bene opgeleid bij Tottenham en in het seizoen 2018/2019 actief bij Excelsior, zette Sporting in de eerste helft met een bekeken schot op voorsprong. De 0-2 van Sebastián Coates ging niet door, omdat hij een hand had gebruikt.

In de tweede helft belegerde Tottenham het doel van keeper Antonio Adán, maar de kansen bleven onbenut. In de 80ste minuut bezorgde Rodrigo Bentancur de Engelsen de gelijkmaker, waarna dus nog een tumultueus slot volgde waarin Spurs-coach Antonio Conte nog de rode kaart kreeg voorgehouden door arbiter Danny Makkelie.

Door de remise is de strijd in groep D nog helemaal open. Ook Eintracht Frankfurt meldde zich weer bij de kanshebbers door thuis met 2-1 af te rekenen met Olympique Marseille.