NOS SchaatsenAangepast

Schouten soeverein op 3.000 meter; Leerdam de snelste op 500 meter

Bij het kwalificatietoernooi voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn de 3.000 en de 500 meter bij de vrouwen gewonnen door bekende namen. Irene Schouten was het snelste op de 3 kilometer, Jutta Leerdam op de kortste sprintafstand.

Schouten won de 3.000 meter overtuigend: de olympisch kampioene hield in een rechtstreeks duel haar concurrente Antoinette Rijpma-de Jong achter zich: 3.59,21 om 4.00,13.

Schouten verslaat Rijpma-de Jong op 3.000 meter in Heerenveen

Rijpma-de Jong (Nederlands kampioene op de 3 kilometer in 2018 en 2019 en achtste op de Olympische Spelen van vorig jaar) ging als een raket van start en had halverwege de rit al 2,5 seconde voorsprong gepakt.

Maar toen Schouten, vorig seizoen ongeslagen op de 3 en 5 kilometer, eenmaal op stoom raakte, bleek die marge te klein voor de overwinning.

De eerste vijf schaatssters op deze afstand plaatsen zich voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. Naast Schouten en Rijpma-de Jong gingen de startbewijzen naar Marijke Groenewoud, Joy Beune en Merel Conijn.

'Toch mijn afstand'

"Kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden moest wel lukken. Maar ik wilde ook graag winnen, het is toch mijn afstand", zei de 30-jarige Schouten. "Bovendien is het mijn werk, dus ik wil altijd goed rijden. Daar moet je alles aan doen."

Het verschil met Rijpma-de Jong en de anderen was wat minder groot dan vorig seizoen. Zo gek is dat niet, zei Schouten. "We staan pas drie weken op het ijs. Dat is vrij laat. En het materiaal is nog niet helemaal op orde. Ik raak mijn slagen nog niet helemaal goed. De echte timing is er nog niet helemaal."

Merel Conijn plaatste zich met de vijfde tijd voor de wereldbeker, maar was wel de gelukkigste van allemaal. Conijn had ruim drie weken geleden nog corona onder de leden. "Ik ben echt opgelucht dat het weer ging. Het was de vraag of ik überhaupt wel zou rijden, want op de training was het ver te zoeken."

Leerdam het snelste op 500 meter

Op de 500 meter gingen de tickets naar Jutta Leerdam, Femke Kok, Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Dione Voskamp.

Leerdam het snelste op 500 meter in Thialf, voor Kok en Fledderus

Op de NK afstanden en het olympisch kwalificatietoernooi van vorig seizoen stonden Leerdam, Kok en De Jong op het podium. De 21-jarige Fledderus eindigde op de NK als vierde en op het OKT als zesde.

Zaterdag verraste ze met de beste tijd (37,68) op de eerste 500 meter. Op de tweede omloop wist ze zich niet te verbeteren en dat lukte de andere toppers wel.

Leerdam, nationaal kampioene op deze afstand, snelde naar 37,57 en Kok, de kampioene van het jaar ervoor, finishte na 37,61. De Jong dook tijdens de tweede ronde ook onder de 38 seconden (met een persoonlijk record van 37,88) en Voskamp lukte dat ook.

Leerdam was blij dat ze met haar betere tweede 500 meter toch nog de snelste van de dag was. "Je hoeft een kwalificatietoernooi niet te winnen, maar ik wil altijd de eerste zijn", sprak Leerdam, die in de tweede omloop anders van start was gegaan: "Ik was nog agressiever."

Ook bij Kok, de nummer twee, was agressiviteit de sleutel: "De eerste omloop reed ik te soft, niet agressief genoeg. In de tweede reed ik wel agressief, maar wilde ik te graag en daardoor raakte ik mijn slag even kwijt. Ik heb mijn racemodus nog niet gevonden. Ik baal wel, want ik wil altijd winnen."

Reggeborgh-schaatsster Fledderus, ploeggenote van Kok, was heel verbaasd over haar snelle 500 meter. "Ik had dit echt niet verwacht. Ik had best wel een grote misser in het begin en ik dacht al: o nee, nee. Maar het rondje ging supergoed."

Bekijk het schaatsprogramma van zondag, opnieuw live te zien bij de NOS:

Het nieuwe seizoen

De eerste vier wereldbekerwedstrijden worden verreden in Stavanger en Heerenveen (in november) en twee keer in Calgary (in december). De vijfde wereldbeker en de wereldbekerfinale zijn in februari in Polen.

De startbewijzen voor de EK allround en sprint in Hamar, begin januari, worden verdeeld bij de NK, eind december. De deelnemers aan de WK afstanden van begin maart in Heerenveen worden na de NK afstanden van begin februari bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl