NOS SchaatsenAangepast

Verbij en Nuis lopen liesblessures op; Westenbroek wint 500 meter

Westenbroek schiet uit zijn slof op 500 meter, Verbij valt geblesseerd uit

Kjeld Nuis heeft zich vanwege een liesblessure afgemeld voor de rest van het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Thialf. Kai Verbij liep een liesblessure op tijdens de eerste 500 meter. Het is nog onduidelijk hoe ernstig zijn kwetsuur is.

Zonder de twee grote namen ging de zege op de 500 meter bij de mannen verrassend naar Stefan Westenbroek. Met 34,87 was de 20-jarige Westenbroek 0,01 sneller dan Merijn Scheperkamp, die vorig jaar stuntte met de snelste tijd op het olympisch kwalificatietoernooi.

Alle schaatsers reden twee 500 meters, waarvan de beste tijd telde. Viervoudig Nederlands kampioen Dai Dai N'tab werd slechts zesde op de eerste 500 meter, maar herstelde zich daarna met 34,95. Janno Botman was met 34,96 de snelste man op de eerste 500 meter.

Toptien klassement 500 meter

Nuis deed vanwege zijn blessure al niet mee aan de 500 meter op vrijdag. De olympisch kampioen op de 1.500 meter zou zaterdag (1.500 meter) en zondag (1.000 meter) nog in actie komen, maar liet weten dat daar een kruis doorgaat.

'Nuis heeft echt last'

Op een echo en een mri-scan van zijn lies was niets te zien, vertelde zijn trainer Gerard van Velde. "Ik was bang dat het echt foute boel zou zijn, een scheuring, maar het valt mee. Maar hij heeft wel echt last. Dan moet je niet riskeren dat het erger kan worden."

Van Velde: 'Kippenvel van race Westenbroek, afwachten over Nuis'

Het is nu afwachten hoe het de komende tijd met Nuis gaat, maar geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden heeft hij zich niet. In het geval van blessures of calamiteiten kan schaatsbond KNSB echter schaatsers aanwijzen voor deelname.

Van Velde daarover: "Hij heeft een enorme staat van dienst, maar moet capabel zijn om te kunnen rijden. Als het herstel hartstikke goed gaat, zouden we Nederland tekort doen door hem op de 1.500 of 1.000 meter niet aan te wijzen."

Verbij snel klaar

Voor Verbij was de 500 meter al na een paar meter voorbij. De regerend Nederlands kampioen op die afstand greep naar zijn lies.

Verbij: 'Na een paar passen schoot het er in'

"Na drie stappen schoot het erin", zei Verbij, die tijdens het inrijden al iets had gevoeld. "Ik kan nog lopen, ik weet niet hoe ernstig het is. Ik moet even kijken of ik zondag de 1.000 meter kan rijden."

Tranen van geluk

Winnaar Westenbroek kon zijn geluk ondertussen niet op. "Echt ongelooflijk, echt fantastisch", was zijn veelzeggende commentaar na zijn winnende race, waarna hij zijn tranen niet kon bedwingen. "Het waren tranen van geluk."

Westenbroek na eerste plek op 500 meter: 'Het waren tranen van geluk'

Bekijk het schaatsprogramma van de komende twee dagen, allemaal live te zien bij de NOS.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl