NOS Schaatsen

Rijpma-de Jong wint 1.500 meter voor Groenewoud en Leerdam; Schouten mist ticket

Rijpma-de Jong wint 1.500 meter; Schouten mist ticket

Antoinette Rijpma-de Jong heeft bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Heerenveen de 1.500 meter gewonnen. De Nederlands kampioene en nummer drie van de Olympische Spelen dook als enige onder de 1.55: 1.54,71.

Marijke Groenewoud, vijfde op de Spelen, eindigde op 0,84 als tweede en Jutta Leerdam, specialiste op de 1.000 meter, werd net als bij de NK afstanden van vorig seizoen derde. Zij gaf 1,81 toe op Rijpma-De Jong.

Ook Joy Beune (vorig jaar twaalfde bij de NK en zevende op het OKT) en Reina Anema (vorig jaar dertiende en negende) veroverden een wereldbekerticket.

Toptien 1.500 meter vrouwen

Voor Irene Schouten was er geen startbewijs weggelegd op de 1.500 meter. Ze kwam niet verder dan de achtste plek, met een tijd van 1.58,00.

Superslecht

"Het was superslecht", reageerde de drievoudig olympisch kampioene, van wie de 1.500 meter niet de sterkste afstand is. Vorig seizoen plaatste ze zich nog wel op die afstand. "Ik heb nog niet op snelheid getraind, maar had wel op een ticket gehoopt."

Rijpma-de Jong was blij met haar winnende rit, hoewel die niet helemaal ideaal verliep. "Bij zo'n eerste race weet je niet wat je van jezelf kan verwachten. En dan toch met veel missers, technisch niet supergoed, dan ben ik wel tevreden."

Bekijk het schaatsprogramma van de komende twee dagen, allemaal live te zien bij de NOS.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Het nieuwe seizoen

De eerste vier wereldbekerwedstrijden worden verreden in Stavanger en Heerenveen (in november) en twee keer in Calgary (in december). De vijfde wereldbeker en de wereldbekerfinale zijn in februari in Polen.

De startbewijzen voor de EK allround en sprint in Hamar, begin januari, worden verdeeld bij de NK, eind december. De deelnemers aan de WK afstanden van begin maart in Heerenveen worden na de NK afstanden van begin februari bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl