Een Palestijnse jongere gooit een traangasgranaat terug naar Israëlische ordetroepen
NOS Nieuws

VN: dodental door geweld op Westelijke Jordaanoever hoogste in jaren

Het aantal omgekomen Palestijnen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is in jaren niet zo hoog geweest. Dat zegt de VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland.

Als het geweld in het gebied aanhoudt wordt 2022 volgens hem het dodelijkste jaar voor de Palestijnen sinds 2005, het eerste jaar dat de Verenigde Naties daarover de cijfers bijhouden. Dit jaar zijn bij confrontaties tussen Israël en de Palestijnen al ruim 125 mensen omgekomen.

In de VN-Veiligheidsraad riep Wennesland de Israëlische en Palestijnse regering op om onmiddellijk de gemoederen te bedaren en werk te maken van nieuwe onderhandelingen. Hij sprak van een "dodelijke spiraal van geweld die steeds moeilijker is in te dammen".

Spanningen in eigen gelederen

De afgelopen maand zijn volgens de VN 32 Palestijnen, onder wie zes kinderen, gedood bij confrontaties met Israël. Ruim driehonderd Palestijnen raakten gewond. Aan Israëlische kant vielen door Palestijns geweld volgens VN-cijfers twee doden en raakten 25 burgers gewond.

Ook in eigen gelederen zijn er spanningen. Vorige week nog vielen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever niet alleen Palestijnen aan, maar ook Israëlische activisten en zelfs Israëlische militairen. Dat leidde in Israël zelf tot veel verontwaardiging.

Palestijnse Autoriteit

VN-gezant Wennesland ziet in het versterken van de Palestijnse Autoriteit een van de oplossingen voor het conflict. Dat Palestijnse bestuur wordt geleid door president Abbas, die in een moeilijke positie zit vanwege zijn samenwerking met Israël in de strijd tegen militante groeperingen. Dat kan in Palestijnse kring op weinig begrip rekenen.

De VN-ambassadeurs van Israël en de Palestijnen reageerden bij de Veiligheidsraad zoals verwacht. "Onze mensen, onze kinderen en onze jongeren worden vermoord en ze zullen niet voor niets sterven", zei de Palestijnse ambassadeur Mansour. "Israël probeert de staat Palestina te vernietigen."

Mansour pleitte opnieuw voor een tweestatenoplossing. Het idee om twee onafhankelijke staten op te richten werd al in 1947 vastgelegd in een VN-resolutie, maar is nooit van de grond gekomen.

Verzinsels over agressie

Aan de andere kant beschuldigde de Israëlische VN-ambassadeur Erdan zijn Palestijnse evenknie van "leugens over onderdrukking en verzinsels over agressie". "Israël zit midden in een terreurgolf", zei hij tegen de Veiligheidsraad.

In de ogen van Erdan kan vrede "alleen worden bereikt door directe onderhandelingen en wederzijdse, ik herhaal wederzijdse, concessies".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl