EPA
NOS NieuwsAangepast

Vijf Palestijnen gedood bij Israëlische inval in Nablus

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

In de stad Nablus op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn bij een Israëlische militaire inval vannacht zeker vijf Palestijnen doodgeschoten. Ook zijn er meer dan twintig mensen gewond geraakt, meldt het Palestijnse ministerie voor Volksgezondheid. Een zesde Palestijn werd gedood bij een confrontatie met Israëlische militairen bij de stad Ramallah.

Het doelwit van de Israëlische inval was een groep militante Palestijnse jongeren die zich 'het Hol van de Leeuw' noemen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op Israëlische militairen en burgers. Het Israëlische leger meldt vannacht onder meer een pand te hebben vernietigd waar de groep bommen zou fabriceren.

Niet lang na middernacht trokken zwaarbewapende Israëlische militairen en geheim agenten de binnenstad in, melden lokale media. Een vuurgevecht zou zijn uitgebroken nadat Palestijnse troepen een van de militairen hadden opgemerkt. Onder de doden is volgens Palestijnse bronnen zeker één prominent lid van de organisatie 'het Hol van de Leeuw'. Een van de andere slachtoffers zou ongewapend zijn geweest.

De Israëlische actie in de steegjes van de oude stad van Nablus leidde tot felle protesten van Palestijnse jongeren:

Israëlische inval in Nablus met dodelijke afloop

Hoewel Israëlische militaire invallen in bezet gebied aan de orde van de dag zijn, was het incident van afgelopen nacht een van de dodelijkste van dit jaar. In totaal werden op de Westelijke Jordaanoever dit jaar al meer dan 120 Palestijnen gedood bij Israëlische invallen, bedoeld om Palestijnen te arresteren. Israël voerde het aantal invallen op nadat dit voorjaar bij een reeks aanslagen negentien mensen werden gedood aan Israëlische kant.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zei contact te hebben opgenomen met de Verenigde Staten om hulp te vragen bij het beëindigen van de Israëlische campagne van voortdurende militaire invallen. "Dit alles zal gevaarlijke en destructieve gevolgen hebben", zei Abu Rudeineh op de lokale zender Palestina TV.

Maar de Israëlische premier Lapid zei vanochtend op de radio dat Israël zich niet laat afschrikken. "Op het moment dat ze ons, soldaten en Israëlische burgers, pijn doen, moeten ze weten dat het slecht zal aflopen", voegde hij eraan toe.

Rol Nederland

Het geweld vond plaats tijdens een tweedaags bezoek van premier Rutte aan Israël en de Palestijnse gebieden. Rutte sprak zijn zorg erover uit en zei dat het geweld "zowel van Palestijnse als ook van Israëlische kant" in de gesprekken die hij voerde aan de orde is geweest.

Volgende week zijn er verkiezingen in Israël. Rutte vindt het belangrijk dat de drie Israëlische premierkandidaten en president Abbas van de Palestijnse Autoriteit de gesprekken over water, energie en handel willen hervatten.

Die gesprekken worden door Nederland begeleid en zijn belangrijk, zei de premier:

Rutte: 'Zo snel mogelijk weer gesprekken op gang brengen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl