NOS Sport

Getergde Horner vindt straf voor Red Bull erg zwaar: 'Dit kost ons 0,2 tot 0,5 seconde per ronde'

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Red Bull-teambaas Christian Horner zette zijn bril er eens goed voor op, vanmiddag op zijn persconferentie in Mexico. De teambaas van Max Verstappen legde uit waarom hij de straf voor de budgetoverschrijding draconisch vond.

Red Bull Racing kreeg eerder op de dag een boete van 7 miljoen euro en mag komende winter 10 procent minder tijd in de windtunnel doorbrengen. "Dat gaat ons volgend jaar 0,2 tot 0,5 seconde per ronde kosten", zei de nukkige Horner. "En 7 miljoen is een enorm bedrag, dat moeten we binnen een maand even ophoesten."

"Het is onzin dat rivaliserende teams dit een softe straf vinden. Het is een keiharde straf", mopperde de teambaas.

Niet in beroep

Toch gaat Red Bull niet in hoger beroep. "Dat zou de kwestie nog een jaar kunnen rekken. Wij zitten daar niet op te wachten. We willen het boek sluiten en slikken met een dubbel gevoel deze straf."

"Het is voor de Formule 1 belangrijk dat deze affaire nu eindigt. Er zijn voor iedereen lessen te leren."

Red Bull Media
Christian Horner op de persconferentie in Mexico

De FIA bestrafte het team omdat het in 2021, het eerste kampioensjaar van Verstappen, de budgetlimiet van 145 miljoen overschreed. Red Bull gaf 2,2 miljoen euro te veel uit. Bijna 1,8 miljoen daarvan waren fiscale kosten. Volgens Horner liet de FIA die 1,8 miljoen uiteindelijk buiten beschouwing, waardoor het om een overtreding van zo'n 435.000 euro ging.

Geen cent naar de auto

Horner beaamde dat Red Bull het enige team was dat te veel had uitgegeven. "Maar geen enkele cent is besteed aan het verbeteren van de auto", stelde hij. "Er is geen enkel prestatievoordeel geweest."

Volgens de teambaas had Red Bull een verschil van inzicht met de FIA over enkele uitgaven. "De overtreding bestaat uit een fiscaal deel, enkele reserve-onderdelen en catering. Wij hadden gedacht dat het eten voor ons personeel en gasten niet onder de budgetcap zou vallen. De FIA oordeelde anders", zei Horner.

Daarnaast vond Red Bull het onterecht dat loonkosten voor werknemers in de ziektewet werden meegenomen in de budgetregels. "Onze zieke werknemers hebben uiteraard niet aan de auto gewerkt en hadden geen invloed op de prestaties."

Horner meldde dat het team in april 2021 een voorlopige begroting indiende bij de FIA. Daar kwam geen reactie op, waardoor het team ervan uitging dat alles in orde was. Pas vorige maand hoorde Red Bull dat enkele onderdelen (zoals de catering en de zieke werknemers) wél onder de budgetcap vielen. En dat er daardoor te veel geld was uitgegeven.

Complexe materie

"Wij zijn voortdurend open en transparant geweest naar de FIA, we hebben onze mening en visie gegeven", zei de getergde Horner, die moest beamen dat de andere teams de regels wel correct geïnterpreteerd hadden.

"Dat komt omdat er allerlei manieren zijn om de regels te interpreteren, het is complexe materie. Als we een fout hebben gemaakt, dan hebben we dat niet opzettelijk gedaan. De FIA was ook heel duidelijk: we worden niet beschuldigd van fraude of oneerlijk spel."

Red Bull Media
Horner legt op getergde wijze uit waarom hij de straf voor Red Bull erg zwaar vindt

Hoewel andere teams graag een hogere straf voor Red Bull hadden gezien, vindt Horner de sanctie behoorlijk zwaar. "Ze weten echt wel dat dit enorme impact voor ons team heeft."

"Max heeft die titel vorig jaar verdiend gewonnen, hij is de terechte kampioen. De fouten die wij hebben gemaakt, hebben op geen enkele manier bijgedragen aan zijn wereldtitel."

Geen excuses

Horner beloofde dat zijn team in de toekomst niet meer in de problemen zal komen met de financiële regels. "We hebben hiervan geleerd, dit zal ons niet nog eens overkomen. Al wordt het met de huidige inflatie en benzineprijzen nog een hele uitdaging", verzuchtte hij.

De teambaas weigerde excuses te maken. "Andere teams zouden sorry tegen ons moeten zeggen voor alle kwetsende dingen die ze de afgelopen dagen over ons hebben gezegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl