AFP
NOS Sport

Miljoenenboete Red Bull wegens budgetoverschrijding; geen gevolgen WK-titel Verstappen

Het Formule 1-team van Red Bull is door de internationale automobielfederatie FIA op de vingers getikt wegens het overschrijden van het budgetplafond in 2021.

De FIA heeft het team van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen bestraft met een boete van 7 miljoen dollar (circa 7 miljoen euro). Ook mag de renstal in aanloop naar komend seizoen 10 procent minder tijd doorbrengen in de windtunnel.

Aan de wereldtitel van Verstappen in 2021 wordt niet getornd. Veel concurrerende teams hadden graag een zwaardere straf gezien, maar Red Bull-teambaas reageerde verbolgen op de straf. In zijn ogen waren er geen sportieve voordelen en wordt zijn team veel te hard aangepakt.

Red Bull noemt overschrijding minimaal, concurrenten boos

Na het inleveren van alle financiële gegevens door Red Bull concludeert de FIA dat het team het plafond in 2021 (ruim 145 miljoen euro) met zo'n 2,2 miljoen euro heeft overschreden. In de ogen van de FIA gaat het om een kleine overschrijding van minder dan vijf procent, waarbij een boete past. Bij een fikse overschrijding zou er eventueel een puntenaftrek kunnen volgen.

De overschrijding van het budgetplafond leidde bij de concurrentie van Red Bull tot flinke boosheid. Concurrerende teams, met name Mercedes, vroegen de FIA streng tegen de ploeg van Verstappen op te treden. Een milde straf zou ertoe kunnen leiden dat ook andere teams het budgetplafond gaan negeren en een boete op de koop toe nemen, luidde daarbij de argumentatie.

Volgens Red Bull was de overschrijding minimaal en werd de affaire opgeblazen. De FIA en Red Bull spraken de afgelopen weken uitgebreid met elkaar over welke straf er moest volgen. De renstal ging uiteindelijk akkoord met de berekeningen van de FIA.

Aston Martin ook bestraft

Ook Aston Martin, de renstal van Lance Stroll en Sebastian Vettel, heeft vanwege 'procedurele overtredingen' in 2021 een boete gekregen. De renstal moet 450.000 euro overmaken naar de FIA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl