AFP
NOS Sport

Verstappen gaat Pérez niet helpen, ook al is het 'megaweekend' voor zijn teamgenoot

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Als Sergio Pérez dit weekend zijn thuisrace in Mexico op zijn naam wil schrijven, moet hij dat op eigen kracht doen. Wereldkampioen Max Verstappen is niet van plan zijn teamgenoot te belonen door een zege cadeau te geven.

Ook niet nu zijn renstal Red Bull Racing ook de constructeurstitel van de Formule 1 binnen heeft en Pérez aast op de troostprijs: de tweede plaats in het WK.

Verstappen is dit seizoen groots en ongenaakbaar. Hij heeft zijn titel al lang en breed geprolongeerd, de concurrentie gedeclasseerd en mikt nu op zijn veertiende seizoenszege.

Twee WK-punten

Voor Pérez staat er meer op het spel: de 32-jarige coureur uit Guadalajara vecht met Ferrari-coureur Charles Leclerc om de tweede plaats. 'Checo' moet een achterstand van twee WK-punten wegwerken.

NOS

"Dit wordt een megaweekend, misschien wel de grootste race uit mijn carrière", kijkt Pérez vooruit. "Zeker nu we hier als kampioen aan de start staan. Ik ga er honderd procent voor om in eigen huis winnen."

"Ik heb het team en de auto om het voor elkaar te boksen en wil mijn fans graag belonen. Er staan net als overal 25 punten op het spel, maar deze race voelt wezenlijk anders dan alle andere. Vorig jaar stond ik hier voor het eerst op het podium. Nu wil ik de hoogste trede."

Nauwelijks kunnen genieten

Pérez weet dat zijn Nederlandse teamgenoot niet voor Sinterklaas gaat spelen. "Ik ben bereid het duel met Max aan te gaan. Desnoods vechten we er om. We willen allebei winnen. Zo simpel is het. Dat is logisch als je zo'n goede auto hebt. Ik heb al een paar keer van de zege gedroomd, maar het lukt alleen als alles perfect gaat."

AFP
Red Bull-coureur Sergio Pérez in gesprek met zijn Ferrari-concurrent Charles Leclerc

Dat laatste lijkt een realistisch scenario. Ferrari en Mercedes hebben dit seizoen op zondag doorgaans geen schijn van kans tegen de pijlsnelle Bulls. "Het is wel jammer dat we nauwelijks echt van onze successen kunnen genieten", zegt Pérez. "Alles gaat zo snel: voor je het weet zit je in het vliegtuig op weg naar de volgende bestemming en focus je alweer op de volgende grand prix. We hebben vorige week de constructeurstitel gewonnen, maar hebben dat amper kunnen vieren."

Verstappen staat in Mexico-Stad niet aan de start om een bijrol te spelen. "Ik ben hier om te winnen. Dat verandert niet nu we als team beide wereldtitels hebben. De snelste coureur hoort als eerste over de streep te komen", constateert hij nuchter.

"Sergio moet gewoon zorgen dat hij voor Charles Leclerc finisht. Dat is het hoofddoel dit weekend." Pérez heeft volgens Verstappen ook helemaal geen steun in de rug nodig. "Checo is zeer ervaren en hij weet heel goed wat hij moet doen. Het geeft ook veel meer voldoening als je op eigen kracht een race wint."

Verslavend

Verstappen verwacht niet dat zijn stalgenoot zal bezwijken onder de druk van tienduizenden Mexicaanse fans. "Ik had daar in Zandvoort ook weinig last van. Het voelt niet echt anders. Je moet een thuisrace gewoon benaderen als elke andere grand prix. Gewoon je best doen en genieten van het publiek, maar het geeft geen extra stress ofzo."

Reuters
Een ontspannen Max Verstappen op het circuit van Mexico-Stad

Als Verstappen zondag in Mexico-Stad weer wint, rijdt hij het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel uit de boeken met zijn veertiende seizoenszege. In Brazilië en Abu Dhabi heeft de 25-jarige coureur dan nog twee kansen om het record verder aan te scherpen. Het interesseert hem weliswaar geen zier, maar Verstappen heeft ondanks zijn winnende reeks en het besliste kampioenschap niets van zijn 'drive' verloren.

Winnen. Het lijkt voor Verstappen verslavend. "Dat heeft te maken met het hele pakket. De auto is top, ik presteer goed, het team functioneert fantastisch en we maken weinig fouten. Als een seizoen zo lekker loopt, wil je gewoon op dezelfde weg doorgaan. We hebben de kans om heel vaak te winnen en dat wil je dan ook bekronen, maar ik ben niet bezig met statistieken."

De statistieken spreken op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Verstappens voordeel. Hij is de enige coureur die hier al drie keer won: in 2017, 2018 en 2021. "We komen hier doorgaans goed voor de dag en het is altijd geweldig om hier op het podium te staan. Ons team heeft hier veel fans, vooral sinds Sergio voor ons rijdt. De tribunes zitten stampvol. Ik geniet ook van hun passie en de steun voor Checo. Dat is heel mooi."

Tekst, uitleg en een verdict

Minder te spreken is Verstappen over de voortwoekerende discussie over de budgetlimiet. Sinds vorig jaar mogen de Formule 1-teams maximaal 145 miljoen euro uitgeven en Red Bull Racing wordt ervan beschuldigd dat bedrag te hebben overschreden. De affaire overschaduwt de wereldtitel van Verstappen en de onlangs in Texas behaalde constructeurstitel van zijn renstal.

"Het is een beetje frustrerend. Wij hebben echt het gevoel dat we niet verkeerd zitten en dat sommige dingen opeens onder het budgetplafond vallen. Maar ja, het is aan de teamleiding en we hebben het te accepteren."

Pro Shots
Red Bull Racing viert het veroveren van de constructeurstitel

Autosportfederatie FIA komt vandaag met tekst, uitleg en een verdict. Alles wijst op een financiële schikking en een sportieve straf, zoals een beperking van de toegestane tijd die Red Bull Racing in de windtunnel mag spenderen.

Verstappen toont zich opgelucht dat de kwestie nu snel wordt afgerond. Aan critici die vanwege de budgetaffaire vraagtekens zetten bij zijn wereldtitels besteedt hij zo weinig mogelijk aandacht. "De mensen die dat zeggen en schrijven zijn sowieso zuurpruimen. Het maakt hen toch niet uit wat ik zeg of doe. Dat is hun probleem. Ik ga daar geen energie aan verspillen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl