NOS Nieuws

Nog nooit was het zo warm op 28 oktober als vandaag

Het is vandaag de warmste 28 oktober ooit gemeten. Om 12.40 uur werd het in Maastricht 22,8 graden, in De Bilt kwam de temperatuur ook boven de 20 graden in de loop van de dag. Uiteindelijk liep het kwik in Maastricht op tot 23,5 graden.

Het oude landelijke record werd ook in Maastricht gemeten: 22,5 graden in 2005. Het oude officiële record, waarvoor de meting in De Bilt leidend is, was 19,4 graden in 2005.

We gingen kijken op de warmste plek van Nederland, waar verschillend over de bijzondere temperaturen wordt gedacht:

Op zoek naar de warmste plek van Nederland

Vandaag werd geen officiële zomerse dag, met temperaturen boven de 25 graden. De laatste zomerse dag van het jaar - sinds de metingen werden ingevoerd - viel op 27 oktober, en dat was in 1937. Ook weer in Maastricht, toen werd het 25,2 graden.

Toch was het vandaag niet overal lekker weer. Op veel plekken was het te bewolkt om van het zonnetje te genieten. Zo werd het op Terschelling bijvoorbeeld maar 16 graden.

Door de hoge temperaturen kampen sommige delen van Zuid-Europa zelfs nu nog met bosbranden en kan nog in zee gezwommen worden:

Zwemmen in zee en bosbranden in Zuid-Europa door hoge temperaturen

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe, en kan in het noordwesten een lokale bui vallen. Morgen wordt het opnieuw lekker weer en kan het in Limburg zelfs lokaal 25 graden worden. Landelijk wordt het 20 tot 24 graden.

Dus dit soort beelden, zoals vanmiddag in Valkenburg, kun je dit weekend nog zien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl