NOS NieuwsAangepast

Man van Pelosi aangevallen door indringer, zij was waarschijnlijk het doelwit

Paul Pelosi, de echtgenoot van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is vannacht rond 02.00 uur plaatselijke tijd overvallen in de woning van het echtpaar in San Francisco. Hij is daarbij gewond geraakt. Amerikaanse media hoorden van bronnen rond het onderzoek dat de indringer op zoek was naar Nancy Pelosi. Hij zou "Waar is Nancy, waar is Nancy" hebben geroepen. Zij was op dat moment in Washington.

De politie van San Francisco zei in een korte persconferentie dat agenten om 02.27 uur naar het huis van de Pelosi's werden gestuurd voor een veiligheidscheck. Waarom dit gebeurde, werd niet toegelicht.

Agenten zagen vervolgens hoe de man met een hamer insloeg op Paul Pelosi, bleek op een persconferentie:

Indringer in woning van Amerikaans politica Nancy Pelosi

De agenten troffen Paul Pelosi en de 42-jarige indringer David DePape aan, die beiden een hamer vasthielden. Meteen daarna trok de indringer de hamer van Pelosi weg en viel hem aan. De agenten grepen in en ontwapenden en arresteerden hem. De man wordt onder meer verdacht van poging tot moord, geweldpleging met een dodelijk wapen en inbraak. Zijn motief is nog onderwerp van onderzoek. Na afloop konden geen vragen worden gesteld.

'Meerdere klappen'

Paul Pelosi (82) is met kneuzingen en zwellingen in een ziekenhuis opgenomen. Ook de verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Naar verwachting herstelt Pelosi volledig, zegt de woordvoerder van Nancy Pelosi in de verklaring. Daarin worden ook de eerstehulpverleners en het medisch personeel bedankt. Pelosi en haar familie vragen iedereen hun privacy te respecteren.

Paul Pelosi geldt als een rijke investeerder die zijn vrouw vaak vergezelt bij officiële evenementen in Washington. De twee hebben vijf volwassen kinderen. Ze zijn 59 jaar getrouwd.

Nancy en Paul Pelosi vorig jaar in Londen

Het is niet bekend in hoeverre het huis van het echtpaar werd beveiligd. Het huis staat in Pacific Heights, een welvarende wijk in San Francisco. Foto's ervan circuleren op internet. Het afgelopen jaar werd er door tegenstanders van Nancy Pelosi geregeld gedemonstreerd. Volgens de Los Angeles Times spoot iemand vorig jaar de letter A van anarchie op het pand of de omheining. Ook zou iemand een varkenskop voor het huis hebben achtergelaten.

Bij de bestorming van het Capitool, op 6 januari vorig jaar, waren de aanhangers van Trump ook op zoek naar Pelosi. Zij en vicepresident Mike Pence werden als eersten in veiligheid gebracht. Een van de indringers nam een laptop van haar mee.

President Biden heeft contact gehad met Pelosi en zijn steun toegezegd. Ook Republikeinse leiders hebben hun gereageerd. Mitch McConnell, hun leider in de Senaat, zegt de aanval hem met afschuw en walging vervult.

Bestorming Capitool

Na de bestorming van het Capitool, bijna twee jaar geleden, is geld beschikbaar gesteld voor de beveiliging van de woningen van Congresleden. Volgens AP hebben sommige volksvertegenwoordigers aangedrongen op extra bescherming, vanwege een toenemend aantal bedreigingen. Vorig jaar onderzocht de politie van Washington 9625 dreigementen tegen leden van het Congres. In 2017 waren dat er nog 3939.

In 2017 opende een tegenstander van president Trump het vuur op Republikeinse Congresleden die honkbaltraining kregen. Vijf mensen raakten gewond, onder wie het Republikeinse Congreslid Steve Scalise. In 2011 werd het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords op een campagnebijeenkomst in Arizona in het hoofd geschoten. Zes mensen kwamen om, Giffords overleefde de aanslag.

De overval op Paul Pelosi komt bijna twee weken voor de midterms, waarbij Amerikanen voor een nieuw Congres stemmen.

Bekijk hieronder een uitlegvideo over die verkiezingen, die op 8 november worden gehouden:

Aftellen tot midterms, die óók gaan over Amerikaanse democratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl