Hulpdiensten bij het honkbalveld in Alexandria, waar een man het vuur opende op leden van het Huis
NOS NieuwsAangepast

Man opent vuur bij honkbaltraining VS; Congreslid onder gewonden

Bij een honkbaltraining in de Amerikaanse staat Virginia heeft een man het vuur geopend. Er zijn vijf mensen gewond geraakt, onder wie het Republikeinse Congreslid Steve Scalise en twee agenten, melden Amerikaanse media. Een andere gewonde zou een medewerker van een Congreslid zijn. De schutter is opgepakt en bezweek later aan verwondingen.

Scalise is in zijn heup geraakt en ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis, waar hij wordt geopereerd. Het is niet bekend hoe het met de andere slachtoffers gaat. Scalise is een prominente Republikein. Hij is de 'whip' in het Huis van Afgevaardigden, verantwoordelijk voor het bewaken van de partijdiscipline.

Republikeins Congreslid neergeschoten in VS

Volgens Senator Jeff Flake waren er zo'n vijftien parlementsleden en een paar agenten aanwezig bij de training van het Republikeins Congresteam in Alexandria. De agenten die gewond zijn geraakt bij de schietpartij, maken het goed volgens de politiechef van Alexandria.

De schutter is geïdentificeerd als de 66-jarige James Hodgkinson uit Illinois. Hij zou in Belleville een eigen zaak hebben gehad als woninginspecteur. The Washington Post schrijft een bekende van Hodgkinson gesproken te hebben, die hem omschrijft als een "rustige, gereserveerde man". De twee kenden elkaar volgens de krant van de campagne van de Democraat Bernie Sanders, die vorig jaar de nominatie voor de presidentsverkiezingen verloor van Hillary Clinton.

FBI

Omdat de schutter het vuur opende op een federale agent, wordt het politieonderzoek geleid door de FBI. Volgens de federale politiedienst is de dreiging weggenomen met de aanhouding. Verder is het volgens de FBI nog te vroeg om te speculeren over het motief van de dader.

FBI-agent Tim Slater, die de woordvoering deed namens de dienst, zegt niet bekend te zijn met het gerucht dat de schutter eerder met de Congresleden op het honkbalveld heeft gesproken. Amerikaanse media meldden dat hij mogelijk voorafgaand aan de schietpartij aan de aanwezige Congresleden vroeg of ze inderdaad leden van het Congres waren en van welke partij ze waren.

Het had makkelijk op een slachtpartij kunnen uitlopen. We hebben geluk gehad.

Congreslid Mo Brooks

De slachtoffers werden neergeschoten tijdens de honkbaltraining. Een ander Republikeins lid van het Huis, Mo Brooks, zegt tegen CNN dat de schutter een semi-automatisch wapen gebruikte. Brooks telde tientallen schoten. De schutter had volgens hem veel munitie bij zich. "Het had makkelijk op een slachtpartij kunnen uitlopen. We hebben geluk gehad", zegt Brooks.

Nadat de schutter het vuur had geopend ontstond een vuurgevecht met beveiligers. Volgens Brooks duurde het incident alles bij elkaar zeker tien minuten. Hij omschrijft de schutter als een gezette, blanke man van middelbare leeftijd. De politie was binnen drie minuten ter plaatse volgens de politiechef van Alexandria.

President Trump noemt Scalise via Twitter "een ware vriend en patriot". Trump zegt voor hem te bidden.

Scalise op een persconferentie met voorzitter van het Huis Paul Ryan

De leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, spreekt van een "lafhartige en verachtelijke" aanval. Ze zegt dat haar gedachten uitgaan naar Scalise, de andere gewonden en hun families. "Op een dag als deze zijn er geen Democraten of Republikeinen, alleen Amerikanen die verenigd zijn in hun hoop en gebeden voor de slachtoffers."

Gabrielle Giffords, die tot 2012 voor de Democraten in het Congres zat, heeft haar steun uitgesproken aan haar voormalige collega's. Het oud-Congreslid voor Arizona stapte in 2012 op nadat ze zelf was neergeschoten. Ze hield een hersenbeschadiging over aan de aanslag, waarbij ze in haar hoofd werd geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl