NOS NieuwsAangepast

KLM liep 175 miljoen euro mis door problemen op Schiphol

Door de problemen op Schiphol is KLM 175 miljoen euro misgelopen. Het gaat om 30 miljoen euro aan compensatie voor passagiers en 145 miljoen euro aan gederfde inkomsten, meldt de luchtvaartmaatschappij bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

In de zomerperiode van juli tot en met september was de vraag naar vliegtickets groot, maar vanwege de problemen op Schiphol moesten vluchten worden geannuleerd. Niet alle passagiers konden vertrekken, en reizen moesten worden omgeboekt. "Natuurlijk wil je alle capaciteit inzetten die je hebt. Dat hebben we niet kunnen doen en dat kost ons natuurlijk ook geld", zegt de nieuwe topvrouw Marjan Rintel. Op 1 juli volgde zij Pieter Elbers op.

Volgens Rintel heeft KLM kaartjes niet duurder gemaakt vanwege de Schipholproblemen. "Nee, de ticketprijzen zijn zeker niet verhoogd als gevolg van Schiphol. "Wel zie je wereldwijd een enorm hoge inflatie, en voor ons betekent dat hoge brandstofprijzen en duurdere productiemiddelen."

'Ongelooflijk vervelend'

Ondanks de chaos boekte KLM een operationele winst van 443 miljoen euro. De operationele winst van zustermaatschappij Air France was hoger, 570 miljoen euro. Onderaan de streep was de winst voor de hele groep dit kwartaal 466 miljoen euro.

Rintel zegt de chaos op Schiphol "ongelooflijk vervelend" te vinden. "Wij bestaan 103 jaar en hebben een uitstekende reputatie neergezet. En Schiphol stond bekend als een van de beste luchthavens ter wereld. Die reputatie heeft natuurlijk een flinke deuk gekregen. Klanten hebben veel last van de situatie, dat vinden we het vervelendste wat er is."

KLM neemt mensen aan

Ook de komende maanden blijven de problemen op Schiphol bestaan. Er geldt een maximumaantal passagiers dat mag vertrekken vanwege de personeelstekorten op de luchthaven. "De problemen duren veel te lang", zegt Rintel daarover. "Natuurlijk ga je stevig met elkaar in gesprek daarover."

Vanwege de problemen kon KLM maar zo'n 80 procent van zijn capaciteit inzetten. KLM hoopt dat de capaciteit de komende tijd weer omhoog kan. De maatschappij is ook mensen aan het aannemen om groei aan te kunnen. "We zijn op dit moment gewoon heel veel mensen aan het aannemen, nu al zo'n 300 man", zegt Rintel daarover. "Zodat we ruimer in ons jasje zitten en de volgende zomer goed aankunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl