NOS NieuwsAangepast

Raad van State haalt streep door bestemmingsplan Feyenoord City

De Raad van State heeft een streep gehaald door het bestemmingsplan Feyenoord City van de gemeente Rotterdam. Omdat de bouw van een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord "een wezenlijk onderdeel van het bestemmingsplan" is, vernietigt het hoogste rechtsorgaan het bestemmingsplan. Feyenoord nam in april het besluit om geen nieuw stadion te bouwen.

De Raad van State oordeelt dat de gemeenteraad al in december 2020 had "moeten inzien" dat het plan niet uitvoerbaar was. Er was geen zekerheid dat Feyenoord het stadion zou gebruiken en er was onduidelijkheid over de financiën.

Onderdeel van het bestemmingsplan was de bouw van 3700 woningen. Ook daar gaat een streep door. "Het gaat hier om onderdelen waarvoor niet is onderzocht wat de milieueffecten zullen zijn als het nieuwe stadion er niet komt", schrijft de Raad van State. Om de woningen te mogen bouwen, moet de gemeente nu een nieuw bestemmingsplan maken.

Groot stedenbouwkundig project

Feyenoord City was een groot stedenbouwkundig project. Behalve in een nieuw stadion en de woningen, voorzag het project in de renovatie van het huidige Feyenoord-stadion en de aanleg van een bioscoop en winkels. Verschillende partijen tekenden beroep aan omdat de uitvoerbaarheid van het plan onzeker was en de bouw van een nieuw voetbalstadion niet haalbaar zou zijn.

Dat laatste was ook de conclusie van Feyenoord. "Het is gewoon niet mogelijk, het kan gewoon niet", zei algemeen directeur Dennis te Kloese in april. Hij wees daarbij op de onzekere economische situatie. "In onzekere tijden kunnen we niet een besluit nemen wat de club in moeilijk vaarwater zou brengen." Ook twee plannen om het huidige stadion te renoveren, bleken onhaalbaar.

Gat 50 miljoen

Volgens de Raad van State was het nieuwe stadion voor Feyenoord de "aanjager" voor de herontwikkeling van dit deel van de stad. De deelname van Feyenoord was cruciaal omdat het de hoofdgebruiker van het nieuwe stadion zou zijn. De gemeenteraad had zich daarom van het commitment van Feyenoord moeten verzekeren, aldus de Raad van State.

Daarnaast was er op het moment dat de gemeenteraad het plan goedkeurde een gat van 50 miljoen euro in de financiering. De raad had op dat moment "gerede twijfel" moeten hebben over de financiële uitvoerbaarheid van het nieuwe stadionplan, aldus de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl