De Ethiopische premier Abiy Ahmed
NOS Nieuws

Vredesbesprekingen Ethiopië begonnen in Zuid-Afrika

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Ethiopië zitten de strijdende partijen om tafel om te praten over een einde aan het conflict. In de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria spreken vertegenwoordigers van de Ethiopische overheid en van de regio Tigray de komende dagen over vrede. De gesprekken staan onder leiding van de Afrikaanse Unie.

De oorlog in het noorden van Ethiopië brak twee jaar geleden uit. Het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) was jarenlang de machtigste partij het land, maar verloor die positie in 2018 met de verkiezing van Abiy Ahmed tot premier. Twee jaar geleden kwamen de spanningen tussen die partijen tot een uitbarsting en brak er een burgeroorlog uit.

Het conflict heeft vele duizenden levens gekost en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Eerder dit jaar was er een staakt-het-vuren dat vijf maanden standhield, tot er in augustus weer gevechten uitbraken.

De afgelopen week hebben militairen van het Ethiopische leger, gesteund door troepen uit buurland Eritrea, enkele steden veroverd in Tigray.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl