Een burger loopt langs een verwoeste tank van het Volksbevrijdingsfront (TPLF)
NOS Nieuws

Rebellen Tigray bereid tot staakt het vuren na geweldsuitbarsting

De rebellen in de Ethiopische regio Tigray zeggen bereid te zijn om opnieuw de wapens neer te leggen. Ook willen ze naar eigen zeggen meedoen aan vredesonderhandelingen onder leiding van de Afrikaanse Unie. De rebellen vechten al zo'n twee jaar tegen de regering van het land en eind vorige maand laaide het geweld weer op na een maandenlange periode van rust.

De Ethiopische regering heeft niet direct op het verzoek gereageerd, maar zei eerder open te staan voor vredesonderhandelingen. De Verenigde Naties zeggen achter de vredesonderhandelingen te staan. Secretaris-generaal Antonio Guterres roept beide partijen op om deze kans aan te grijpen om het geweld definitief te beëindigen.

De rebellen staan onder leiding van het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), dat jarenlang aan de macht was in het land. Met de verkiezing van Abiy Ahmed tot premier kwam daar in 2018 een eind aan. Twee jaar geleden kwamen de spanningen tussen die partijen tot een uitbarsting en brak er een burgeroorlog uit.

Ook andere landen raakten bij het conflict betrokken. Sinds maart geldt een bestand dat eenzijdig door Abiy werd afgekondigd en waarmee TPLF akkoord ging. De partijen geven elkaar de schuld van het recent opgelaaide geweld.

Sinds het uitbreken van het geweld zijn miljoenen mensen in het noorden van Ethiopië op de vlucht geslagen. Duizenden zijn omgekomen door het geweld, anderen kwamen om door hongersnood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl