Strijdkrachten van de Ethiopische regering
NOS Nieuws

Rebellen Ethiopië trekken zich terug, hoop op bestand en humanitaire hulp

Het Volksbevrijdingsleger van Tigray (TPLF) heeft zich teruggetrokken uit twee regio's in Ethiopië. Volgens een woordvoerder uit de noordelijke regio is het een eerste stap richting een staakt-het-vuren in het conflict dat nu dertien maanden duurt.

Leiders van de rebellen zeggen te hopen dat dit de weg vrijmaakt voor vredesbesprekingen met de Ethiopische regering. Ook hopen ze dat er humanitaire hulp mogelijk is in de regio. De regering van het Afrikaanse land had terugtrekking als voorwaarde gesteld voor hulp in de regio.

"We zijn net klaar met de terugtrekking van onze troepen uit de regio's Amhara en Afar", zei een TPLF-woordvoerder. Hij zegt te hopen op internationale druk om tot een wapenstilstand te komen. Een leider van TPLF schreef twee dagen geleden aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, ervan uit te gaan dat "onze gedurfde stap om terug te trekken een beslissende opening voor vrede zal zijn".

De rebellen boekten de afgelopen weken snel terreinwinst en waren op weg naar de hoofdstad Addis Abeba, maar leden recent forse verliezen door droneaanvallen door het regeringsleger.

Vorig jaar november brak de burgeroorlog uit in Ethiopië. Er waren al langer spanningen tussen de Ethiopische premier Abiy en leiders uit de noordelijke regio Tigray. Volgens Abiy zijn de rebellen de oorlog begonnen door legerbases in Tigray aan te vallen. De rebellen zeggen daarentegen dat de regering juist al lang van plan was om hen aan te vallen, samen met buurland Eritrea.

In de maanden daarna breidde het conflict zich uit naar andere regio's in het land. De Ethiopische regering kondigde in juni al eens eenzijdig een staakt-het-vuren af, maar het bleef onrustig in het land.

Duizenden mensen zijn sinds het begin van de strijd gedood en zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Ruim 9 miljoen mensen zouden voedselhulp nodig hebben. Zowel de regeringstroepen als de Tigrese rebellen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Tigray was lang niet toegankelijk voor journalisten, maar correspondent Elles van Gelder mocht afgelopen zomer toch het gebied in:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl