AFP
NOS Nieuws

Regering Ethiopië en rebellen Tigray willen onderhandelen

De regering van Ethiopië en de rebellen in de noordelijke regio Tigray lijken bereid om via onderhandelingen een eind te maken aan de al bijna twee jaar durende burgeroorlog. De leider van de rebellen reageerde positief op het Ethiopische besluit om een onderhandelingscomité aan te wijzen.

"Er is een comité gevormd dat onderzoekt hoe we de onderhandelingen gaan voeren", zei premier Abiy gisteren in het parlement. Minister Mekonnen van Binnenlandse Zaken wordt voorzitter van dat comité. Dat krijgt tien tot vijftien dagen om zijn uitgangspunten op te stellen.

Leider Gebremichael van het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) liet daarna weten dat het TPLF aan een "geloofwaardig, onpartijdig en principieel" vredesproces wil deelnemen en een delegatie zal sturen.

Burgeroorlog

De uit Tigray afkomstige TPLF was tientallen jaren aan de macht in Ethiopië. Met de verkiezing van Abiy Ahmed in 2018 tot president kwam daar een eind aan. De spanningen kwamen in 2020 tot een uitbarsting.

De burgeroorlog die uitbrak heeft naar schatting aan 300.000 tot 500.000 mensen het leven gekost. Dat zijn niet alleen slachtoffers van gevechtshandelingen, maar ook mensen die als gevolg van hongersnoden om het leven kwamen.

Ook andere landen raakten bij het conflict betrokken. Sinds maart geldt een bestand dat eenzijdig door Abiy werd afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl