Brittney Griner tijdens een zitting in de rechtbank in augustus
NOS Nieuws

Amerikaanse basketbalster Griner in Rusland ook in hoger beroep veroordeeld

De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is door een Russische rechtbank ook in het hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. De rechter handhaaft daarmee de eerder opgelegde straf.

Griner werd in februari opgepakt op het vliegveld van Moskou, omdat ze cannabisolie, in Nederland bij de drogist verkrijgbaar als CBD-olie, bij zich had in vullingen voor een e-sigaret. De 32-jarige sterspeelster van de Amerikaanse vrouwencompetitie heeft altijd verklaard dat ze niet wist dat ze de wet overtrad.

In een verklaring liet ze weten dat ze de cannabisolie in de Verenigde Staten had gekregen om pijn te bestrijden, maar dat ze deze in alle haast per ongeluk in haar tas gedaan had. Ze was naar Moskou gevlogen omdat ze tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door zou gaan spelen voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg.

Brittney Griner was dinsdag via een videoverbinding aanwezig in de rechtbank

Griners advocaten vinden dat de celstraf van negen jaar onevenredig hoog is, aangezien ze geen criminele intenties had. De Russische rechter gaat daar niet in mee. De maximale celstraf in Rusland voor drugsbezit is tien jaar.

Gevangenenruil

Griner, die via een videoverbinding aanwezig was in de rechtbank, is een van de beste basketbalsters van de wereld. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en is in de Amerikaanse vrouwencompetitie (WNBA) een belangrijke speler voor Phoenix Mercury.

Afgelopen zomer werd er een poging gedaan tot een gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten, maar die poging liep op niets uit. Griners advocaten houden nog altijd hoop op een gevangenenruil.

De Amerikaanse president Joe Biden zegt continu in contact te zijn met Moskou over Griner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl