Uitzendbureau
NOS Nieuws

De groei van de Nederlandse uitzendmarkt is voor Randstad (even) voorbij

De groei van de Nederlandse uitzendmarkt is voor marktleider Randstad tot stilstand gekomen. Voor het eerst in anderhalf jaar tijd groeide de omzet van het bedrijf in Nederland niet.

Voor uitzendbureaus was het anderhalf jaar uitzonderlijk druk. Bij het begin van de coronacrisis hadden bedrijven massaal afscheid genomen van uitzendkrachten, maar al snel hadden ze weer meer mensen nodig. Door de krapte op de arbeidsmarkt schakelden bedrijven tegen hogere tarieven uitzendbureaus in om op die manier toch aan nieuw personeel te komen.

In het derde kwartaal van dit jaar kwam er een einde aan die groei, ziet Randstad. Wereldwijd is er wel groei. De omzet steeg met 12 procent naar ruim 7 miljard euro.

In vrijwel alle regio's waar Randstad actief is, zoals de Verenigde Staten, Japan en Australië, was er meer vraag naar diensten van het uitzendbureau. Alleen in Nederland en België kwam de groei tot stilstand.

Anekdotisch

Volgens Dominique Hermans, hoogste baas van Randstad Nederland, komt dat vooral doordat het vorig jaar juist erg goed ging in Nederland. Toen plaatste het bedrijf veel uitzendkrachten bij coronateststraten die nu voor een deel zijn gesloten.

Maar ze ziet ook dat sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten en de onzekerheid maatregelen nemen. "Er zijn hier en daar bedrijven die aangeven minder mensen nodig te hebben, maar dat kun je nog niet aan een sector verbinden. Het is heel anekdotisch."

Wereldwijd ziet Randstad sinds het begin van deze maand iets van terughoudendheid bij bedrijven om nieuw personeel aan te nemen.

Vergrijzing

De werkloosheid in Nederland liep dit jaar op naar 3,8 procent van de beroepsbevolking. In een half jaar tijd kwamen er ruim 60.000 werklozen bij. Vorige week werd bekend dat bedrijven meer ontslagaanvragen indienen en dat er een einde is gekomen aan de daling van de werkloosheidsuitkeringen.

Tegelijkertijd is er nog altijd grote krapte op de arbeidsmarkt. Dominique Hermans van Randstad Nederland denkt niet dat daar snel verandering in komt. "Als je kijkt naar de vergrijzingscijfers dan vermoed ik dat er in onze sector nog voor lange tijd heel veel werk te doen is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl