NOS Nieuws

Werkdruk loopt op door personeelsgebrek, aantal vacatures op recordhoogte

Werknemers voelen meer werkdruk en ondernemers zien hun kosten stijgen. De oorzaak is de toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures stijgt, terwijl het aantal werkzoekenden daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eind 2021 waren er 106 vacatures voor elke 100 werkzoekenden. Afgelopen kwartaal is dat opgelopen naar 143 vacatures per 100 werkzoekenden. Er zijn afgelopen kwartaal zo'n 16.000 vacatures bijgekomen; het aantal werkzoekenden daalde met 11.000. Er kwamen in die periode 94.000 banen bij, vooral in de handel, het vervoer en de horeca.

Zowel het aantal vacatures als het aantal banen heeft daarmee een recordhoogte bereikt. De werkloosheid was nooit zo laag sinds 2003. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg staan al langer veel vacatures open.

Werkdruk

84 procent van de ondernemers kampt met te weinig personeel; 38 procent ervaart dit tekort als de grootste belemmering in de bedrijfsvoering.

Volgens een op de drie ondernemers is het belangrijkste gevolg van dit personeelstekort dat de werkdruk onder personeel in bijna alle sectoren is toegenomen. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft eerder al gewaarschuwd voor de toenemende werkdruk op werknemers door het tekort aan personeel. Daardoor zouden werknemers vaker overspannen thuis komen te zitten.

Het aannemen van nieuw personeel kan volgens de enquête de werkdruk verlagen, maar dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Ondernemers verwachten, net als in de vorige zes kwartalen, wel meer personeel aan te nemen, maar volgens het CBS zijn de verwachtingen te rooskleurig.

Begin april dacht 23 procent van de ondernemers het personeelsbestand uit te breiden, begin juli bleek dat slechts 9 procent van hen daarin was geslaagd.

Kosten

Stijgende werkdruk onder personeel is niet het enige gevolg van de spanning op de arbeidsmarkt. Ongeveer een zesde van de ondernemers ziet ook de arbeidskosten duidelijk oplopen, bijvoorbeeld omdat ze meer loon moeten betalen.

Sommige ondernemers nemen door het personeelsgebrek ook mensen die minder geschikt zijn voor de functie. Dat gebeurt vooral in de bouw en de landbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl