ANP
NOS Nieuws

Meer ontslagaanvragen, daling werkloosheidsuitkeringen voorbij

Bedrijven zijn voor het eerst in anderhalf jaar tijd meer bezig om personeel te ontslaan. Bij uitvoeringsinstantie UWV kwamen afgelopen maand 1463 ontslagaanvragen voor medewerkers binnen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is het hoogste aantal sinds maart 2021.

Dat cijfer zegt niet alles over hoeveel werknemers er ontslagen worden. Voor slechts een klein deel van alle ontslagen is een ontslagvergunning van het UWV nodig. Werkgevers hebben ook de mogelijkheid om contracten op te zeggen of bij een ontslagcommissie om toestemming te vragen.

In de coronacrisis liep bij het UWV het aantal aanvragen voor ontslag sterk terug. Bedrijven kregen steun van de overheid om salarissen door te betalen en daardoor was er minder nood om in de kosten te snijden. In augustus en september liep het aantal ontslagaanvragen weer op.

Volgens het UWV is het te vroeg om van een trendbreuk te spreken. "Het zijn er iets meer dan de afgelopen maanden", zegt Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. "Het zijn er nog te weinig om van een kentering op de arbeidsmarkt te spreken, maar je ziet wel dat er donkere wolken aankomen."

Witjes merkt een omslag bij bedrijven. "Veel bedrijven voelen de toegenomen onzekerheid en aarzelen over nieuwe vacatures. Die wachten eerst af om te kijken welke bui over ze heen gaat komen." Hij wijst er wel op dat de krapte op de arbeidsmarkt nog enorm is.

Meer werklozen

Ook in de cijfers over het aantal werkloosheidsuitkeringen is een omslag te zien. Maandenlang daalde het aantal WW-uitkeringen. In september nam het aantal licht toe, naar 152.000.

De werkloosheid loopt sinds april op. Volgens de cijfers van het CBS waren er in september 382.000 mensen werkloos, oftewel 3,8 procent van de beroepsbevolking. In een half jaar tijd zijn er 66.000 werklozen bij gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl