NOS Nieuws

Eind van de ochtend gedeeltelijke zonsverduistering

Iets na elven schuift de maan tussen zon en aarde, waardoor gedurende ongeveer twee uur de zon gedeeltelijk verduisterd wordt. De verduistering is maximaal om 12.05 uur, wanneer 22 procent van de zon bedekt zal zijn door de maan.

Vanaf de aarde lijkt het dan net of er een hap uit de linker bovenrand van de zon wordt genomen. Dit begint om 11.08 uur en eindigt om 13.03 uur.

In het Utrechtse museum en sterrenwacht Sonnenborgh liggen de eclipsbrillen klaar. Bezoekers kunnen de zonsverduistering daar gezamenlijk bekijken. Vanwege de herfstvakantie worden er veel kinderen verwacht. Alle telescopen worden op de zon gericht en ook staat er een speciale zonnetelescoop klaar.

Natuurkundige en sterrenwacht-vrijwilliger Rianne Plantenga kijkt ernaar uit: ''Elk jaar is er wel ergens een zonsverduistering, maar het bijzondere is dat het dit keer vanuit Nederland te volgen is. Heel vaak gebeurt het ergens op een klein eilandje of in de oceaan, maar nu dus bij ons.''

Niet recht in de zon kijken

Plantenga waarschuwt mensen wel om niet uit nieuwsgierigheid recht in de zon te kijken, ook niet met een zonnebril. Dit kan tot permanente oogbeschadiging leiden: ''Een eclipsbril is het veiligst. Maar je kunt ook een verrekijker gebruiken, daar moet je dan niet inkijken maar het beeld daarvan projecteren op een wit papier.''

Een ander alternatief is het maken van een klein gaatje in een stuk karton. Houd het karton in de zon en projecteer het zonsbeeld op een wit vel papier ongeveer zestig centimeter achter het karton.

Volledige eclips

Hoewel de weersverwachting onzeker is heeft Plantenga goede hoop dat er wat van de eclips te zien of merken is: ''Omdat de eclips niet volledig is is het moeilijk in te schatten of het nou ook echt donkerder wordt, zoals bij een totale eclips. Bij een volledige eclips reageert ook de natuur en zullen vogels bijvoorbeeld stoppen met zingen. Daarvoor is de zonsverduistering in ons land dit keer net te weinig. Maar als er geen wolken zijn, zal het zeker merkbaar zijn dat er een stukje uit de zon is verdwenen. Zelf heb ik thuis een eclipsbril klaarliggen om het goed te kunnen volgen.''

Het duurt even voordat er weer een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland te zien is, de eerstvolgende keer is op 29 maart 2025.

Vorig jaar zomer was er ook een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. Toen maakten we onderstaande video met uitleg over hoe je er het beste naar kunt kijken:

Zet je eclipsbril op: vandaag gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland

Als er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering is, betekent dat soms dat er elders op de wereld een totale zonsverduistering is. Dat gaat nu niet gebeuren, omdat de uitlijning van de zon, maan en aarde niet 'perfect' is, schrijft Weerplaza. Wil je nog meer zien van de eclips dan zou je verder naar het oosten moeten: in delen van Rusland is de verduistering meer dan 80 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl