Zonsverduistering overal goed te zien, al heeft niet iedereen wat gemerkt
De gedeeltelijke zonsverduistering is in het hele land goed te zien geweest. Overal was het helder, zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Rond 11.18 uur begon het: de maan schoof voor een gedeelte van de zon, om er als het ware een hap uit te nemen.
Ruim een uur later was het verschijnsel op het hoogtepunt. Zo'n 17 procent van het oppervlak van de zon dat naar de aarde is gekeerd, was toen bedekt. Rond 13.30 uur was het verschijnsel voorbij. Anders dan bij een totale of een bijna volledige zonsverduistering bleef het wel gewoon licht.
In Middelburg was er wel even angst dat bewolking roet in het eten zou gooien, maar dat viel mee:
De eclips was in grote delen van het noordelijk halfrond te zien. Veel sterrenwachten hadden hun deuren geopend om mensen in de gelegenheid te stellen naar het verschijnsel te kijken.
Op veel scholen werden de lessen onderbroken en werd samen gekeken, zoals op bassischool Abadil in Schiedam. De school won een prijsvraag en daarom kwam er een opblaasbaar planetarium. De kinderen kregen vanochtend les van een sterrenkundige.
Ook op andere schoolpleinen werd samen gekeken:
Ook in Bilthoven keken kinderen samen, al was het daar wel een kwestie van op je beurt wachten:
Met het blote oog tegen de zon in kijken is onverstandig. Een eclipsbril is het handigst, maar door de gaatjes van over elkaar geschoven dvd's kijken kan ook:
De zonsverduistering had gevolgen voor de hoeveelheid opgewekte zonne-energie, die daalde duidelijk. Netbeheerder Tennet was daarop voorbereid en ving dat op door meer stroom uit andere bronnen te halen.
Ook particulieren zagen duidelijk dat de panelen op het dak even minder stroom produceerden:
Maar er waren ook mensen aan wie het allemaal voorbij is gegaan:
De eerstvolgende gedeeltelijke verduistering is over ruim zestien maanden, op 25 oktober 2022. De eerstvolgende bijna totale zonsverduistering laat nog een stuk langer op zich wachten: die is in augustus 2026.