President Ortega met zijn vrouw
NOS Nieuws

VS legt Nicaragua meer sancties op in nieuwe stap tegen dictator Ortega

De regering-Biden voert de druk op bij het autoritaire bewind van president Daniel Ortega in Nicaragua. Nieuwe sancties zijn gericht op de lucratieve mijnbouwsector van het Centraal-Amerikaanse land.

Het decreet van Biden omvat de bevoegdheid om Amerikaanse bedrijven te verbieden zaken te doen in de goudontginning van Nicaragua. Het Amerikaanse ministerie van Financiën legt op zijn beurt 's lands mijnbouwautoriteit en een vertrouweling van Ortega sancties op, zei het ministerie maandag in een verklaring.

Goud was vorig jaar Nicaragua's belangrijkste exportproduct, met een totaal van 867 miljoen dollar aan export van het edelmetaal. 79 procent daarvan ging naar de Verenigde Staten, volgens gegevens van de centrale bank van het land.

Het nieuwe sanctiepakket kan naast de mijnbouw ook gebruikt worden om nieuwe Amerikaanse investeringen in andere sectoren in Nicaragua te blokkeren. Doel is om "de middelen te ontzeggen dat het nodig heeft om de democratische instellingen in Nicaragua te blijven ondermijnen", klinkt het in een verklaring van de Amerikanen. Eerdere sancties van de VS waren gericht op dictator Ortega, zijn vrouw en vicepresident Murillo en personen die dicht bij hen stonden.

Dictatuur

Ortega is een voormalige guerrillastrijder. Hij is sinds 2007 aan de macht in het Midden-Amerikaanse land, nadat hij tussen 1985 en 1990 ook al president was. In 2018 braken er grote maatschappelijke protesten uit tegen zijn bewind, die hij met harde hand liet neerslaan. Sinds die protesten heeft Ortega het land volledig in zijn greep. Veel oppositieleden, mensen uit de zakenwereld en journalisten zitten vast in het land.

Ook spanningen met Nederland

De nieuwe Amerikaanse sanctieronde komt te midden van recente spanningen tussen Nederland en Nicaragua. Eerder deze maand verbrak het land de diplomatieke relaties met Nederland. Dat gebeurde nadat Nederland de financiering van de bouw van een ziekenhuis had beëindigd. Ook de EU-ambassadeur in Nicaragua werd persona non grata verklaard. Daarna stuurde Europa de Nicaraguaanse gezant bij de EU weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl