De Nicaraguaanse leider Daniel Ortega
NOS NieuwsAangepast

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland, Hoekstra betreurt besluit

Nicaragua verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Nederland. De regering in Managua verwijt Nederland een neokoloniale en bemoeizuchtige houding en "een voortdurende belediging van Nicaraguaanse gezinnen".

Dat Nicaragua de betrekkingen verbreekt, heeft waarschijnlijk te maken met het besluit van Nederland om de financiering van de bouw van een ziekenhuis te beëindigen. Dit project stond sinds 2018 stil "vanwege de verslechterde situatie op gebied van democratie en mensenrechten", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. "Onder de huidige omstandigheden is besloten om het project definitief te beëindigen."

Nederland had volgens het ministerie al meerdere keren aangegeven dat dit besluit aanstaande was "als de situatie niet zou verbeteren". De regering is volgens het ministerie altijd bereid om het gesprek aan te gaan over "de afbreuk van democratische structuren en mensenrechtenschendingen in Nicaragua".

Dat heeft de Nederlandse ambassadeur voor Midden-Amerika, Christine Pirenne, deze week ook gedaan, aldus het ministerie. Maar volgens de Nicaraguaanse dictator Ortega sprak Pirenne bij haar bezoek aan de hoofdstad Managua de bevolking toe alsof "Nicaragua een kolonie is van Nederland". "Hoepel dan maar op", vervolgde hij.

Hoekstra: disproportioneel, overleg met EU

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken reageert op Twitter dat het kabinet de "disproportionele beslissing" van Nicaragua betreurt. "Uiteraard laten we ons horen over mensenrechtenschendingen en verslechterende democratie als er aanleiding toe is. Maar een gesprek daarover is altijd beter dan de banden verbreken."

Volgens Hoekstra vinden andere landen het ook moeilijk om de dialoog met Nicaragua te blijven voeren. Hij zegt dat hij met de Europese Unie overlegt over vervolgstappen.

Wat de precieze gevolgen zijn van het verbreken van de banden is onduidelijk. Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland met de EU-partners overlegt over een reactie. Daarnaast zal het ministerie "oog houden" op de honderd Nederlanders die in Nicaragua wonen en indien nodig het reisadvies aanpassen.

Nederland heeft in Nicaragua geen ambassade; Pirenne werkt vanuit San José in Costa Rica. Wel is er een honarair consul, die vrijwillig de Nederlandse belangen in het land vertegenwoordigt. Of hij het land moet verlaten, is onbekend.

Nicaragua heeft in Nederland wel een ambassade. Naar verwachting roept het land zijn ambassadeur terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl