NOS Voetbal

Moniz furieus na racisme-incidenten in Hongarije: 'Desnoods bel ik UEFA of premier Orban'

Moniz furieus na racisme-incidenten in Hongarije: 'Desnoods bel ik UEFA'

Als het moet, stapt hij naar de UEFA of eist hij zelfs een gesprek met de Hongaarse premier Viktor Orban. Trainer Ricardo Moniz is het spuugzat na twee racisme-incidenten waarbij zijn club Zalaegerszegi TE betrokken is geweest.

Moniz kreeg zaterdag nota bene zelf een rode kaart, nadat hij in het veld was gestapt om zijn spelers van het veld te halen. De trainer kon het niet meer aanzien dat de aanhang van de tegenstander Honvéd continu apengeluiden aan het maken was.

"Ik maakte het voor de tweede keer in vier dagen mee, dat was voor mij reden genoeg om het veld in te stappen", vertelt Moniz, die nog altijd furieus klinkt als hij de gebeurtenissen beschrijft.

Selectief

"Ik had de vierde official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen. Hij vertelde dat hij niets had gehoord en hetzelfde gold voor de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier, heel selectief allemaal", zegt Moniz tegenover de NOS.

"Mensen willen soms dingen niet horen, daarom ben ik hier nu zo extreem in. Ik ben keihard. Al moet ik deze strijd alleen aangaan, het interesseert mij niets. De scheidsrechter had die geluiden moeten elimineren door zelf het veld af te gaan. Dat gaat mij te ver en ik ben er klaar mee."

In 2019 sprak iedereen over Mendes Moreira, maar dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niks gebeurd.

Ricardo Moniz

Het is niet de eerste keer dat Moniz met racisme in een voetbalstadion te maken heeft. Hij zag in november 2019 als coach van Excelsior hoe zijn speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door een aantal supporters van FC Den Bosch.

Moniz drukte Mendes Moreira toen op het hart om met zijn voeten te spreken en dat deed de voetballer toen ook door in de wedstrijd te scoren.

Politici, de KNVB en andere prominenten rolden vervolgens over elkaar heen om Mendes Moreira te steunen, maar Moniz weet wel beter. "In 2019 is er niet tegen opgetreden. Iedereen praat erover en doet interessant. Dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niets gebeurd."

Ahmad Mendes Moreira is de racistische spreekkoren zat tijdens Den Bosch-Excelsior op 17 november 2019

Moniz vertelt dat hij uiteindelijk als enige van het veld is gestapt, omdat Zalaegerszegi TE een puntenstraf zou riskeren als ook het team niet had willen voetballen. "Ik wilde de club niet schaden, dus ben ik alleen naar binnen gegaan. We zijn ook nog in de race voor Europees voetbal."

UEFA en Orban

Hij heeft nog geen duidelijkheid of de Hongaarse voetbalbond hem gaat schorsen vanwege de rode kaart. "Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen. Als die rode kaart blijft staan? Dat ga ik niet accepteren. Dan stap ik naar de UEFA. Het is klaar", klinkt Moniz strijdvaardig.

Hij zegt bovendien er niet voor terug te deinzen om de racismezaak bij Viktor Orban aan te halen. Moniz voelt de steun van de Hongaarse premier omdat die zeer sport georiënteerd is. "Dat groepje van 20 procent, die gekken, zij moeten het voelen. Het gaat er ook om dat ik mijn spelers bescherm, want ik hou van ze."

Het speelt voor de trainer ook mee dat Ferenvaros komende zondag de tegenstander van Zalaegerszegi TE is. Moniz wil daar per se bij zijn. Hij was tussen 2012 en 2014 hoofdcoach van de Hongaarse club.

De Hongaarse voetbalbond veroordeelt in een verklaring op Twitter alle racistische uitingen. "Als het kan worden bewezen dat er bij een wedstrijd racistische uitingen zijn, zal de disciplinaire commissie optreden. Er zal in dan een onderzoek worden ingesteld", zo klinkt het.

De 58-jarige Moniz peinst er niet over om Hongarije eventueel te verlaten als de situatie niet verandert. "Je moet altijd de weg van de meeste weerstand kiezen. We kunnen in de voetballerij veel meer dan we denken. Zeker mensen in de sport", benadrukt hij.

Moniz verwacht sowieso dat dit verhaal een goede afloop gaat krijgen. "Gezien alle reacties tot nu toe, heb ik er vertrouwen in dat dit alles een positieve wending gaat krijgen. Een ding weet ik wel: mijn technisch directeur en mijn spelers staan achter me. Daar gaat het om."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl