NOS Voetbal

'Gaat niet lang duren voordat Nederlandse profvoetballer uit de kast komt'

'Gaat niet lang duren voordat in Nederland profvoetballer uit de kast komt'

Het rumoer rond de weigering van Orkun Kökçü om de OneLove-band te dragen en het schrappen van de volgende OneLove-actie door de KNVB maken volgens Thijs Smeenk duidelijk dat de voetballerij nog steeds een conservatieve wereld is.

"De voetbalwereld is een van de laatste werelden waar het een taboe is als je niet heteroseksueel bent", zegt Smeenk in Studio Voetbal. "Als je kijkt naar de ontwikkelingen in Nederland de afgelopen tien jaar is er veel gebeurd in de goede zin van het woord, maar de voetbalwereld is conservatief."

Smeenk is niet alleen journalist voor persbureau ANP, maar ook bestuurslid van de John Blankenstein Foundation en in die hoedanigheid gaat hij regelmatig langs clubs en scholen om voorlichting te geven.

"Bij clubs vraag ik vaak hoeveel leden de club heeft. Dan is het antwoord bijvoorbeeld duizend. De tweede vraag is hoeveel leden er homo zijn. Het antwoord is dan nul. Dat is gek. Misschien is het klimaat dan niet goed bij de club."

'Als homoseksuele Feyenoord-speler hoef je niet bij je aanvoerder aan te kloppen'

Kökçü legde zaterdag voor de camera van de NOS uit waarom hij vorige week weigerde de OneLove-band te dragen. "Ik heb respect voor iedereen, maar wil daar geen uithangbord van zijn", zei de middenvelder.

Feyenoord-aanvoerder Kökçü heeft geen spijt van weigeren OneLove-band

Daarmee doelde de aanvoerder van Feyenoord niet zozeer op de OneLove-campagne die staat voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie is, maar vooral op het feit dat deze actie specifiek werd gevoerd in het kader van coming-outdag. "Ik ben loyaal aan mijn geloof", zei hij.

"Pijnlijk", zegt Smeenk. "Als homoseksuele of biseksuele speler van Feyenoord weet je zeker dat je niet bij je aanvoerder hoeft aan te kloppen. En de homoseksuele fans van Feyenoord heb je er ook mee. Dan ben je geen goede aanvoerder."

Vooruitgang?

Met onder meer het uit de kast komen van de Engelse profvoetballer Jake Daniels van Blackpool FC eerder dit jaar ziet Smeenk wel vooruitgang. "Hij heeft nul problemen gehad. Daar ben ik blij mee. Hij is een goed voorbeeld. Het gaat niet lang meer duren voor in Nederland ook een profvoetballer uit de kast komt."

"Wij kennen homoseksuelen in het voetbal. Je moet wel heel veel moed hebben om uit de kast te komen", weet Smeenk. "Als je de spreekkoren hoort in de stadions. Het is bijna elke week raak. Stuitend dat mensen met een geheim moeten rondlopen."

"Dan heeft dit niet meegeholpen?", verwijst Rafael van der Vaart naar de ophef rond Kökçü. Smeenk: "Nee. Als je nu profvoetballer bent en je overweegt om uit de kast te komen, dan denk je: laat maar zitten. Het is een kwestie van lange adem."

Kijk hieronder naar fragmenten over Daley Blind en de voorselectie van Oranje voor het WK en de vaste rubrieken Eindsignaal door Frank Heinen en Korte Corner door Ellen Dikker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl