Salman Rushdie
NOS Nieuws

Salman Rushdie kan één oog en hand niet meer gebruiken na aanslag

Schrijver Salman Rushdie kan niet meer zien door één oog en kan één hand niet meer gebruiken als gevolg van de aanslag op hem in New York, ruim twee maanden geleden. Dat zegt zijn literair agent Andrew Wylie in een interview met de Spaanse krant El País. Of Rushdie nog in het ziekenhuis ligt, wil Wylie niet kwijt. "Maar hij gaat dit overleven, dat is het belangrijkste."

De 75-jarige Brits-Indiase auteur van onder meer De Duivelsverzen werd in augustus bij een lezing zwaar toegetakeld met een mes. Hij werd al ruim drie decennia vanuit islamitische hoek bedreigd vanwege dat werk en de voormalige Iraanse ayatollah Khomeini had een fatwa tegen hem uitgesproken, iets wat de 24-jarige aanvaller heeft geïnspireerd tot zijn aanslag.

Literair agent Wylie deelt nu meer details over de aanval met de Spaanse krant. Rushdie had volgens hem drie ernstige verwondingen aan zijn hals en hij kan een hand niet meer gebruiken omdat de zenuwen in zijn arm zijn doorgesneden. Verder had Rushdie zo'n 15 wonden in zijn torso.

'Als de moord op John Lennon'

Rushdie en zijn agent hebben gedurende hun jarenlange samenwerking volgens Wylie weleens gesproken over het risico van een aanslag. "Het grootste gevaar waar hij al die jaren na de fatwa nog mee te maken had, kwam van een willekeurige persoon die hem uit het niets zou aanvallen. Daar kun je je niet tegen beschermen, omdat het totaal onverwacht en onlogisch is. Het was als de moord op John Lennon."

Hoewel de fatwa tegen Rushdie nooit is ingetrokken, zei hij een paar weken voor de aanslag nog dat de dreiging van een aanslag op hem wat hem betreft beheersbaar leek. In gesprek met het Duitse tijdschrift Stern zei hij dat zijn leven weer "erg normaal" voelde en dat de angst voor een aanval eigenlijk wel tot het verleden behoorde. Hij prees zichzelf gelukkig dat de hetze rond De Duivelsverzen speelde voordat er sociale media waren. De situatie was dan volgens hem "gevaarlijker, oneindig veel gevaarlijker" geweest.

Andrew Wylie is net als Salman Rushdie een grote naam in de literaire wereld. Hij beheert als agent de auteursrechten van eigentijdse grote schrijvers als Milan Kundera en Orhan Pamuk, maar ook het werk van grote namen uit het verleden, zoals Susan Sontag, William Shakespeare en Albert Camus. Hij sprak ter ere van de Frankfurter Buchmesse met de Spaanse krant over onder anderen Rushdie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl