De OneLove-aanvoerdersband
NOS Voetbal

KNVB-commissie Mijnals boos na schrappen OneLove-actie: 'Wisten niet van dit besluit'

Het besluit van de KNVB de geplande herhalingsactie met de OneLove-aanvoerdersband te annuleren, kan rekenen op felle kritiek van Marjan Olfers. De hoogleraar sport en recht is lid van de KNVB-commissie Mijnals, die strijdt tegen racisme en vóór inclusiviteit in het voetbal, laat weten het te betreuren dat de actie niet doorgaat.

"Wij wisten niet van dit besluit af en dat vind ik ontzettend jammer", laat Olfers vrijdagavond aan tafel bij Nieuwsuur weten. "Sterker nog, ik betreur het ook echt. Inclusiviteit is zo ontzettend belangrijk, daar staan we met z'n allen voor. Ook de KNVB, dus zet ons ook in."

KNVB-commissie Mijnals betreurt besluit bond over OneLove-actie: 'Wisten er niet vanaf'

"Ga met elkaar dit gevecht aan", drukt Olfers de Nederlandse voetbalbond op het hart. "Dat het niet makkelijk is, dat weten we met z'n allen, maar ga dat dus niet alleen doen."

Voor verbinding, tegen discriminatie

De OneLove-campagne in het voetbal staat voor verbinding en is tegen elke vorm van discriminatie. Afgelopen weekend droegen de meeste aanvoerders in het betaald voetbal de OneLove-band en die actie zou halverwege november, tijdens de laatste speelronde voor het WK in Qatar, herhaald worden.

Niet alle aanvoerders stonden achter het dragen van een OneLove-band. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü weigerde afgelopen weekend de band te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve band met het woord 'respect' erop.

Roze Kameraden willen in gesprek met Kökcü: 'Denk dat hij daar voor openstaat'

"Als je voor inclusiviteit staat, moet je leiderschap tonen. Dat betekent dus ook dat de aanvoerders deze band dragen, dan ga je er niet mee marchanderen", is Olfers fel. "Want als je dat dus gaat doen, dan ga je de schreeuwende minderheid eigenlijk gelijk geven."

Teleurgestelde Tan

Ook Humberto Tan, voorzitter van de Commissie Mijnals, reageerde teleurgesteld op het annuleren van de actie. "Er zijn twee aanvoerders die het misschien een beetje moeilijk vinden", aldus Tan op NPO Radio 1. Hij vindt dat de KNVB het idee achter de campagne niet goed genoeg heeft uitgelegd. "Leg het beter uit en stá voor die actie. Deze ophef is de slechtst mogelijke reden om te stoppen."

"Juist nu is het zo belangrijk dat we doorduwen met z'n allen", gaat Olfers verder. "Dat betekent dat je nu snoeihard, ook in die wind en de storm die er nu is, moet durven rechtop te staan en zeggen: hier staan we voor en we gaan door. Sterker nog: we gaan nog een beetje harder door, want nu is het momentum."

En de Commissie Mijnals blijft, ondanks dat de KNVB de commissie niet heeft meegenomen in de besluitvorming, strijdbaar. "We hebben met elkaar gezegd: wij blijven zitten en houden stand. We doen dit niet voor de KNVB, niet voor de eredivisie, niet voor de clubs, maar voor alle mensen die ook een mooie carrière in het voetbal willen hebben."

"Mensen van kleur en van elke geaardheid dan ook, zodat we straks een diverser samenstel hebben over de hele linie. Dat is onze inzet. Daarvoor zijn we in het leven geroepen en we wijken niet", besluit Olfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl