Boris Johnson is de ultieme 'marmite politician': je haat hem of je houdt van hem
"Bring back Boris!" Sarah Riley hoeft er geen seconde over te denken. Als het aan haar lag, zou de voormalige premier gisteren al zijn teruggekeerd in 10 Downing Street, de ambtswoning met de beroemde zwarte voordeur.
Riley heeft een bloemenzaak in Ruislip, een West-Londense buitenwijk die onderdeel is van Johnsons kiesdistrict. Volgens de bloemiste hadden ze Johnson nooit moeten wegsturen. In haar ogen is hij de ideale opvolger van Liz Truss, die na een chaotische regeerperiode officieel de kortst regerende premier werd uit de Britse geschiedenis.
Is ze niet bang dat de chaos zich voortzet onder een premierschap van Johnson, die zelf de nodige schandalen veroorzaakte, onder meer met de illegale lockdownborrels in zijn ambtswoning? Riley maakt een wegwerpgebaar. "Welnee. Iedereen heeft tijdens de lockdowns wel illegaal een borrel gedronken."
Extreem verdeelde reacties
Gaat het Verenigd Koninkrijk de miraculeuze comeback meemaken van Boris Johnson? Bring Back Boris, lijkt al de officiële leus te zijn van zijn verkiezingscampagne. In de zomer werd Johnson nog met pek en veren Downing Street uitgejaagd, maar nog geen vier maanden later lijkt hij een nieuwe gooi te doen naar het premierschap. Hij heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar achter de schermen zijn Johnsons bondgenoten druk in de weer hem naar voren te schuiven als opvolger van Liz Truss.
Boris Johnson is wat de Britten een marmite politician noemen, naar het bekende Britse broodbeleg. Of je houdt er zielsveel van of je haat het tot op het bot.
Bij Johnson is er nooit een middenweg. Hij roept altijd extreem verdeelde reacties op. Ook dat zien we in de bloemenzaak. Terwijl bloemiste Riley de loftrompet steekt over Johnson begint een van haar klanten met haar ogen te rollen als ze de naam hoort van de oud-premier. "Als hij weer onze premier wordt, ga ik emigreren."
Het was alsof je naar een komedie zat te kijken.
Riley en haar klant zijn het er wel roerend over eens dat het goed is dat er een einde is gekomen aan het premierschap van Truss. Met de energiecrisis hebben veel huishoudens het moeilijk en Riley ondervindt dat aan den lijve.
"Bloemen zijn een luxeproduct. Als mensen gaan bezuinigen, is de aankoop van bloemen het eerste wat ze schrappen. We hebben stijgende kosten en klanten die steeds minder uitgeven."
Ze was dan ook woest op Truss die met haar radicale belastingplannen de economische problemen alleen maar verergerde. "Dat was schokkend. We hadden juist stabiliteit nodig." En alleen Johnson kan volgens haar die stabiliteit leveren. "Hij kent de baan. Hij weet wat hij moet doen."
Dat sentiment hoor je ook bij andere kleine ondernemers, zoals Andy Leftwich, die een tapijthandel heeft in Ruislip. "We hebben al te maken met almaar stijgende kosten. De plannen van Truss zorgden alleen maar voor meer onzekerheid en angst. Het is een stelletje klunzen. Het was alsof je naar een komedie zat te kijken."
Al die schandalen
Ook Leftwich ziet Johnson graag terugkeren, maar bij veel inwoners van het kiesdistrict leidt dat vooruitzicht tot ongeloof, zoals bij de gepensioneerde Labour-stemmer Bryan.
"Boris Johnson terug? Geen goed idee. Al die schandalen, al dat gelieg. Ze hebben hem al eens uit de regering geschopt. Waarom zou je hem weer terugbrengen? Ik denk dat veel Conservatieve parlementariërs dan uit de partij stappen."