In samenwerking met
Omroep Brabant

Tipgevers vindplaats Hebe en Sanne: 'Spijt dat ik zelf niet ben gaan kijken'

Meerdere mensen zeggen dat ze eerder deze week al melding hebben gedaan van de vindplaats van de 10-jarige Hebe en haar 26-jarige begeleider Sanne. Zij balen dat hun tip niet direct is opgepakt door de politie en voelen zich schuldig dat ze zelf niet in actie zijn gekomen. De tipgevers zeggen dat tegen Omroep Brabant.

Een van hen is Peter Aaldering uit Rosmalen. Hij zag naar eigen zeggen dinsdagavond al bandensporen bij de plek waar de auto van Sanne en Hebe uiteindelijk, een dag later, werd gevonden. Aaldering belde direct de politie. Ook liet hij - door te seinen met zijn autolichten - een voorbijkomende politieauto stoppen om de inzittende agenten op de bandensporen te wijzen.

"Zij zetten hun oranje zwaailichten aan en keken wel, maar zijn volgens mij niet uitgestapt. Ik zag geen zaklampen", zegt Aaldering. Zelf had hij op dat moment zijn auto geparkeerd op een veilige plek, waar hij de bocht goed kon zien. Dat Hebe en Sanne later op dezelfde plek zijn gevonden, laat hem achter met een gevoel van verdriet en schuld. "Ik denk al de hele tijd: was ik maar teruggereden. Alleen, zelf daar gaan zoeken, is hartstikke gevaarlijk."

'Geen zicht op de wagen'

Ook Mark uit 's-Gravenmoer besloot het speurwerk aan de professionals over te laten. Hij belde gisterochtend 112 nadat hij de remsporen in de bewuste bocht had gezien, terwijl hij onderweg was naar zijn werk. Nu baalt hij dat zijn tip niet direct is opgepakt. "Hebe en Sanne hadden veel eerder gevonden kunnen worden, en dat steekt", zegt hij.

De politie laat in een reactie weten dat de afgelopen dagen honderden tips zijn binnengekomen. Daar zaten ook tips bij over de plek waar de auto uiteindelijk gevonden is. De agenten die dinsdagavond hebben gezocht op de bewuste plek, hadden geen zicht op de wagen, zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "De vindplek van de auto lag uiteindelijk ver van de bandensporen die te zien waren."

Dit zei de politie over de zoektocht:

Politie zocht al eerder bij vindplaats Hebe en Sanne: 'Auto simpelweg niet gezien'

De vermiste auto met daarin de lichamen van Hebe en Sanne werd gisteravond gevonden met behulp van een politiehelikopter. "Met een politiehelikopter is er beter zicht op het terrein", aldus de woordvoerder. "Zij gebruiken ook een camera en kunnen meer zien."

Geen vangrail

De plek van het ongeval is een verbindingsweg van de A59 naar de A2 bij knooppunt Empel. Opvallend, wordt nu gezegd, is dat hier tussen hectometerpaal 134,6 en 134,8 geen vangrail staat aan de linkerkant van de weg. Waarom die er niet staat, is een van de vragen die Rijkswaterstaat momenteel probeert te beantwoorden.

Bekend is wel dat het op deze plek al een aantal keer misging, aldus Omroep Brabant. Zo schoot in augustus 2020 nog een automobilist rechtdoor aan het begin van de bocht. De auto belandde in het water en de inzittende werd naar het ziekenhuis gebracht. Bij andere verbindingswegen op het knooppunt is de situatie vergelijkbaar. Ook hier zijn al diverse keren auto's van de weg geraakt.

Advertentie via Ster.nl