Kim Polling in actie in Tel Aviv begin 2021
NOS Sport

Polling staat voor nieuw hoofdstuk als judoka: 'Ik dacht: zo wil ik niet stoppen'

"Ik ben weer terug. Met een kleine erbij. Hartstikke leuk."

Kim Polling kan weer breeduit lachen. Dat kon ze natuurlijk al na de geboorte van haar dochter Aurora afgelopen mei, maar nu ook als judoka. Want ze gaat de wedstrijdmat weer op, om te beginnen komend weekeinde bij het grandslamtoernooi van Abu Dhabi.

Anderhalf jaar geleden zag het daar helemaal niet naar uit. Polling werd tot haar woede en frustratie niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio van later dat jaar, maar had voor zichzelf ook al uitgemaakt na dat evenement een punt te zetten achter haar leven als topsporter.

"Ik dacht: zo wil ik niet eindigen", gaat ze terug naar dat moment, "maar ik wil nog liever moeder worden."

'Het kan toch allebei?'

Haar Italiaanse vriend Andrea - het stel woont in Turijn - was al gestopt met zijn judoloopbaan. "We wilden heel graag kinderen. Als je de garantie krijgt dat je ook als je ouder wordt nog gewoon kinderen kan krijgen en het allemaal goed gaat... Maar ja, die garantie heb je gewoon niet en ik werd dertig. En toen zei Andrea heel simpel: het kan toch allebei?"

Polling is niet gestopt, maar juist terug als judoka: 'Met een kleine erbij'

Allebei: moeder worden en het bestaan als judoka, met hopelijk een passender slotakkoord, nog even verlengen. Twee maanden heeft de mentale omslag geduurd. "Dat was nog best pittig. Het missen van de Spelen was iets heftigs én ik had besloten te stoppen. Maar ik wilde dus ook niet op die manier stoppen."

Opgehelderd

Probleem was bovendien dat Polling het vertrouwen in de judobond kwijt was geraakt, nadat het olympische startbewijs in haar ogen ten onrechte niet naar haar was gegaan maar naar concurrente Sanne van Dijke. Die overigens in Tokio een knappe bronzen medaille in de klasse tot 70 kilogram uit het vuur sleepte, maar dat terzijde.

Haar vroegere trainer Marjolein van Unen hielp haar in gesprek te gaan met de bond. Met resultaat. "Ik denk dat het vertrouwen in de bond nooit helemaal terug komt, maar er zijn dingen opgehelderd wat betreft de Spelen. En het kwalificatietraject richting de volgende Spelen is helemaal veranderd. Het is alleen maar objectief nu."

Kim Polling in de problemen tegen Haruka Tachimoto tijdens de Spelen in Rio

Want dat zat Polling, die in 2016 in Rio al in eerste ronde verloor van de latere olympisch kampioene Haruka Tachimoto, vorig jaar enorm dwars: "Ik ben op subjectieve criteria niet geselecteerd voor Tokio en niet op wedstrijdresultaten. Dat was heel moeilijk om te accepteren. Er zijn nu heel veel van de betrokkenen van vorig jaar weg bij de bond. Dat scheelt ook wel voor mij."

In samenspraak met haar coach Maarten Arens werd gekozen voor een frisse wind, een nieuwe man aan het roer. "Dat is Garmt Zijlstra geworden. Nieuwe coach, nieuwe technisch directeur, ik ben moeder. Het voelt echt als een nieuw hoofdstuk. Heel fijn."

Tot haar 35ste

Een flink hoofdstuk bovendien. In plaats van gestopt, is Polling nu - zo is althans het plan - tot haar 35ste judoka.

"Ik heb de eerste maanden van de zwangerschap gewoon kunnen doortrainen, aangepast natuurlijk, geen judo. Ik was wel als de dood voor mijn rug, omdat ik een hernia heb gehad. Maar nergens last van gehad. De zwangerschap is daardoor ook heel goed geweest om het vertrouwen in mijn lichaam terug te vinden na alle blessures van de afgelopen jaren."

Kim Polling met haar laatste grote prijs: EK-goud in 2018

Eind juni, vijf weken na de bevalling, stond de kersverse moeder weer op de tatami. "Mijn rug en buik zijn nog niet zo sterk als voorheen, maar wel sterk genoeg om te judoën. Mijn doel is Parijs in februari 2023", verwijst de viervoudig Europees kampioene naar het grandslamtoernooi in de Franse hoofdstad.

"Dan wil ik weer helemaal op topniveau zijn, op mijn niveau. En voor nu is het heel fijn om weer te kunnen beginnen met wedstrijden."

Rentree in Abu Dhabi

Om te beginnen komend weekeinde in Abu Dhabi. "Ik ga er niet heen om te verliezen. Natuurlijk ga ik voor de prijzen. Dat zou een bekroning op het werk zijn. Maar ik heb geen idee hoe realistisch dat is. Ik ben vooral superbenieuwd hoe het zal gaan. Lekker weer die wedstrijdmat op, en hopelijk duurt het langer dan één partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl