NOS Wielrennen

Wielerseizoen eindigt in Langkawi met Nederlandse zege, de 128ste dit jaar

Met de slotetappe van de Ronde van Langkawi is er vandaag een einde gekomen aan het wielerjaar 2022. Alex Molenaar van de Burgos BH-ploeg schreef de rit op zijn naam en bracht de eindstand als het gaat om Nederlandse zeges op 128.

De Maleisische ronde was de laatste serieuze koers van dit jaar. Tijd om terug te blikken: de Nederlandse cijfers op een rijtje.

De mannen en vrouwen hebben samen 128 overwinningen bij elkaar gefietst. Vooral de vrouwen springen eruit met een ongekend aantal van 71. Om een beeld te schetsen: in 2015 was dit 21. Sindsdien zit het vrouwenwielrennen in de lift. Vorig seizoen zegevierden ze 63 keer.

Van Vleuten en Wiebes

Natuurlijk kan de naam Annemiek van Vleuten niet ontbreken als we het hebben over vrouwenwielrennen. Ze presteerde het om alle drie de grote rondes (Italië, Frankrijk en Spanje) te winnen. Als klap op de vuurpijl won ze - met een gebroken elleboog - ook de WK-wegwedstrijd in Australië.

Toch is Van Vleuten niet degene die de meeste overwinningen behaalde voor Nederland, dat was Lorena Wiebes. De sprintster won dit seizoen 22 (!) wedstrijden. Meestal niet in grote rondes, maar toch: een ongekende prestatie.

Dan de mannen. Die hebben (ook) de weg omhoog ingeslagen. Dit jaar fietsten zij 57 overwinningen bij elkaar, dat zijn er 17 meer dan vorig seizoen. In 2019 werd het indrukwekkende aantal van 69 aangetikt.

Dit seizoen won snelheidsduivel Fabio Jakobsen het meest (13 keer). Olav Kooij volgt met 12 en Dylan Groenewegen met 7 zeges.

Parijs-Roubaix en Ronde van Vlaanderen

Een opmerkelijk feitje: nooit eerder wonnen Nederlandse renners Parijs-Roubaix én de Ronde van Vlaanderen in een seizoen. De in zand verminkte Dylan van Baarle gooide beide armen omhoog in Roubaix, terwijl Mathieu van der Poel in België Tadej Pogacar uit zijn wiel fietste.

Vandaag en gisteren werden er in de Ronde van Langkawi nog even twee Nederlandse overwinningen bijgeschreven. Maandag won Sjoerd Bax en vandaag was Molenaar de sterkste.

Voor 2022 is het klaar. De rust keert voor even weder in het peloton. Na een winterslaap van een paar maandjes ontwaken de renners begin 2023 weer. In januari wacht de eerste ProTour-koers: de Tour Down Under in Australië.