NOS Sport

Van Commenée spant kort geding aan tegen atleet Van Diepen wegens beschuldiging

Charles van Commenée spant een kort geding aan tegen atleet Tony van Diepen. De voormalig hoofdcoach van de Atletiekunie vindt dat de middellangeafstandsloper hem ten onrechte verdacht maakt van het aansporen van het gebruik van een schildklierhormoonmedicijn.

Diverse atleten deden onlangs in NRC en Trouw hun beklag over de intimiderende cultuur in de Nederlandse atletiekwereld en de werkwijze van de 64-jarige Van Commenée, die dit najaar na de WK atletiek met pensioen ging. Ook het handelen van voormalig technisch directeur Ad Roskam werd bekritiseerd.

Charles van Commenée

Van Commenée zei in een eerste reactie op die berichtgeving: "Het stuk wemelt van de feitelijke onjuistheden en onvolledigheden. Tegen framing is geen kruid gewassen in het huidige tijdsgewricht. Het is op dit moment dan ook zinloos zelf te proberen het gecreëerde beeld te corrigeren."

Anderhalve week later sleept de oud-coach Van Diepen voor de rechter. De 26-jarige hardloper won op de Olympische Spelen van Tokio nog zilver met de estafetteploeg op de 4x400 meter.

Dubieus middel

In een kranteninterview beschuldigde Van Diepen de oud-trainer ervan een schildklierhormoonmedicijnen te hebben aangeboden. Dat middel staat momenteel (nog) niet op de dopinglijst, maar wordt wel beschouwd als een dubieus middel.

"Met de verdachtmaking maakt Tony alle prestaties van atleten die met of onder mij hebben gewerkt verdacht", zegt Van Commenée. Inmiddels hebben meerdere atleten zich expliciet gedistantieerd van het geschetste beeld van intimidatie binnen de Atletiekunie.

Tony van Diepen

Omdat zijn integriteit in het geding is en de publiciteit over de beschuldiging grote reputatieschade oplevert, eist van Commenée dat Van Diepen zijn verdachtmaking publiekelijk herroept.

Daarnaast laat Van Commenée weten dat hij het onderzoek dat de Atletiekunie is gestart verwelkomt. De sportbond onderzoekt of de oud-coach mogelijk heeft aangezet tot het gebruik van het schildklierhormoon Thyrax.

Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet duidelijk.

In deze video besprak oud-atleet Gregory Sedoc de cultuur binnen de Atletiekunie en de rol van Van Commenée.

Sedoc over Van Commenée: 'Alles gericht op prestatie, menselijke moet wijken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl