NOS Sport

Topatleten herkennen zich niet in geschetste beeld Atletiekunie: 'Nooit gekleineerd'

Zestien topatleten laten weten dat zij de topsportcultuur bij de Atletiekunie, waarbinnen zou worden gepest, gekleineerd en geïntimideerd, anders hebben ervaren dan vrijdag door een grote groep sporters beschreven werd.

Onder anderen Sifan Hassan, Femke Bol, Lieke Klaver, Churandy Martina en Abdi Nageeye zeggen zich wél veilig te hebben gevoeld.

Atleet Jochem Dobber doet het woord namens de groep. Hij vertelt in onderstaande video waarom de open brief is geschreven en hoe het zou kunnen komen dat sporters de cultuur bij de Atletiekunie zo verschillend hebben ervaren:

Dobber kan verschil in ervaring topsportcultuur niet verklaren: 'Moeten in gesprek'

In een artikel van NRC en Trouw van vorige week werd beschreven hoe de topsportcultuur onder leiding van technisch directeur Ad Roskam en de vorige week gestopte hoofdcoach Charles van Commenée de afgelopen jaren verslechterde. Diverse atleten en coaches deden hun beklag: "Omgangsvormen verhardden, ethische grenzen zijn overschreden en de sociale veiligheid nam af."

Een groep van zestien sporters benadrukt donderdag in een open brief die ervaringen van hun collega-atleten te respecteren, maar zelf een ander verhaal te willen vertellen. Zij werkten juist prettig samen met technisch directeur Roskam en Van Commenée, op wie de kritiek dus deels gericht was.

'Nooit gepest of geïntimideerd'

"Met acht medailles op de Olympische Spelen van Tokio heeft de Nederlandse atletiek haar beste resultaat ooit behaald", staat in hun verklaring. "Dit succes is afgelopen seizoen bevestigd bij de wereldkampioenschappen in Eugene en de Europese kampioenschappen in München. Dit is mede te danken aan nieuwe impulsen die Roskam en Van Commenée aan het topsportprogramma hebben gegeven."

Ad Roskam, technisch directeur bij de Atletiekunie

Daarbij zegt het zestiental dat zij in tegenstelling tot andere atleten een veilige topsportomgeving hebben ervaren. "Tijdens deze ontwikkeling zijn onze ethische grenzen niet overschreden en hebben coaches en begeleiders ons integer behandeld. Doping-gerelateerde zaken zijn nooit ter sprake gekomen. Wij zijn nooit gepest, gekleineerd of geïntimideerd, maar hebben ons juist de afgelopen jaren gesteund gevoeld door de coaches en het begeleidingsteam. Ze inspireerden ons met hun eigen ervaringen en positieve motivatie."

"Het raamwerk dat Ad Roskam en Charles van Commenee in samenwerking met de coaches en staf hebben opgezet hebben ons in staat gesteld om te presteren op het allerhoogste niveau, in een veilige omgeving."

Verschillende ervaringen

De ervaring van de zestien ondertekenaars van de open brief en die van de groep atleten die hun verhaal bij NRC en Trouw deed, blijkt dus mijlenver uit elkaar te liggen.

Hoe dat mogelijk is kan Jochem Dobber, die namens de groep die wél een prettige omgeving ervaarde het woord voert, nog niet verklaren. Of 'het recht van de sterkste' zou kunnen hebben gegolden - en medaillewinnaars beter werden behandeld dan minder succesvolle sporters - durft hij niet met zekerheid te stellen.

"Wellicht", zegt Dobber daarover. "Ik vind dat moeilijk om te beantwoorden, omdat ik vorig jaar succes heb behaald met de estafette, dus ik wat dat betreft dan nu aan één kant sta. Het zou kunnen zijn dat dat iets is dat naar voren zal komen in de gesprekken."

Jochem Dobber tijdens de series van de 4x400 meter bij de Olympische Spelen in Tokio

Wat dat betreft is Dafne Schippers een opvallende afwezige bij de groep atleten die de brief hebben ondertekend. "Met haar heb ik geen direct contact gehad, maar het staat iedereen vrij om te doen wat ze willen."

Met anderen lopen er al wel wat gesprekken, vertelt de 25-jarige Dobber. "Ik merkte dat we elkaar nog niet helemaal konden vinden. Maar ook dat gesprekken goed werken, dus ik kijk uit naar die dialoog. We moeten nu met elkaar in gesprek en naar de standpunten van de ander luisteren."

Dobber vertelt dat de schrijvers van de open brief wilden voorkomen dat er een eenzijdig "narratief" over de topsportcultuur bij de Atletiekunie zou ontstaan. "We respecteren wat anderen hebben gezegd en ervaren, en dat is heel vervelend. Maar we wilden er een ander licht op schijnen: wij hebben een hele fijne omgeving om topsport te beoefenen ervaren."

De open brief werd ondertekend door Dobber, Anouk Vetter, Liemarvin Bonevacia, Femke Bol, Nick Smidt, Sifan Hassan, Jessica Schilder, Abdi Nageeye, Nadine Visser, Churandy Martina, Taymir Burnet, Hensley Paulina, Nout Wardenburg, Lieke Klaver, Terrence Agard en Sofie Dokter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl