De inmiddels vertrokken hoofdcoach Charles van Commenée
NOS SportAangepast

'Intimideren en pestgedrag'; Atletiekunie herkent zich deels in misstanden

Na turnen, hockey, triatlon en roeien is nu de Nederlandse atletiekwereld opgeschrikt door berichtgeving over misstanden in de sport. De Atletiekunie laat weten zich deels te herkennen in de beschreven cultuur van intimidatie, verbale agressie, pestgedrag en kleineren.

In een artikel van NRC en Trouw wordt beschreven hoe de topsportcultuur onder leiding van technisch directeur Ad Roskam en de vorige week gestopte hoofdcoach Charles van Commenée de afgelopen jaren verslechterde. Diverse atleten en coaches doen hun beklag: "Omgangsvormen verhardden, ethische grenzen zijn overschreden en de sociale veiligheid nam af".

Prestatiezucht ligt ten grondslag aan de misstanden. Zo zou Van Commenée atleten hebben uitgescholden, collega's hebben geïntimideerd en zelfs atleten aangespoord hebben de randen van het toelaatbare op te zoeken.

Dat laatste weerspreekt de atletiekbond, die spreekt van "ongenuanceerde passages in het artikel, waarbij zaken voor alle betrokkenen in een negatief daglicht worden geplaatst".

Van Commenée: 'Stuk wemelt van feitelijke onjuistheden'

Charles van Commenée, die in 2018 als hoofdcoach werd aangesteld bij de Atletiekunie en daarvoor technisch directeur was van de Britse atletiekbond, reageert tegenover de NOS op de beschuldigingen. "Het stuk wemelt van de feitelijke onjuistheden en onvolledigheden. Tegen framing is geen kruid gewassen in het huidige tijdsgewricht. Het is op dit moment dan ook zinloos zelf te proberen het gecreëerde beeld te corrigeren."

Verder wil hij niet reageren.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie

De Atletiekunie herkent zich dus gedeeltelijk wel in de beschuldigingen. "Bepaalde omgangsvormen hadden anders moeten zijn. Als hierdoor personen beschadigd zijn, betreuren wij dat ten zeerste."

De Atletiekunie zegt dat "een aantal signalen" mede de aanleiding was om eind vorig jaar de topsportcultuur te verbeteren. "De Atletiekunie is zich bewust van de veranderende samenleving en is daarom al enige tijd bezig met coaches en atleten om een goede en veilige omgeving te creëren."

Roskam: 'Erg vervelend'

In de verklaring van de Atletiekunie komt ook Roskam, die binnenkort vertrekt, aan het woord: "Er is veelvuldig gesproken met de atleten en coaches die in het artikel hun zegje doen. Vaak met een goede uitkomst, maar soms ook met de conclusie 'agree to disagree'."

"Dat daarin niet altijd de juiste toon is getroffen en mensen dat als kwetsend hebben ervaren, vind ik erg vervelend. Elke persoon die zich onheus bejegend voelt, is er één te veel. We hebben de afgelopen vier jaar veel geïnvesteerd om het prestatieklimaat tegen het licht te houden en te verbeteren en ook de komende jaren blijft daar structureel aandacht voor."

Sedoc over Van Commenée: 'Alles gericht op prestatie, menselijke moet wijken'

Voorzitter Douwe Amels van de atletencommissie van de Atletiekunie zegt in een korte reactie "wel enkele signalen te herkennen".

De hoogspringer laat verder weten: "Het beeld dat geschetst wordt in de artikelen is confronterend. Een deel van de signalen herkennen we en kunnen en worden ook besproken binnen de Atletiekunie. Er worden ook zaken beschreven waar ik nooit van heb gehoord. Binnen de Atletiekunie zijn we bezig met een 'verbetertraject'; wat is een veilig sportklimaat en hoe kunnen we het op dat punt beter doen. Dat is voor ons als atletencommissie een speerpunt in het beleid."

Onder Roskam en Van Commenée groeide Nederland in de atletiek uit tot een toonaangevend land. Het hoogtepunt waren de Olympische Spelen van Tokio vorig jaar, waar de Nederlandse atleten acht medailles veroverden.

De nieuwe hoofdcoach van de Atletiekunie, Laurent Meuwly, reageert op Twitter op de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl