Thierry Baudet in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Baudet wordt vandaag waarschijnlijk een week geschorst als Kamerlid

Forum voor Democratie-leider Baudet wordt waarschijnlijk een week geschorst. Kamerleden stemmen vandaag over een voorstel om Baudet zeven dagen uit te sluiten van vergaderingen van de Tweede Kamer, wegens het niet naleven van de regels omtrent nevenfuncties en bijverdiensten. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat een meerderheid van partijen de schorsing waarschijnlijk steunt.

De fracties D66, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, GroenLinks, JA21, Volt, Den Haan en Gündoğan steunen de schorsing zeker. Volgens ingewijden geldt dat waarschijnlijk ook voor VVD en CDA, maar wordt dat vandaag eerst nog in de fracties besproken.

De schorsing is een voorstel van de commissie die toeziet op integriteit van Kamerleden. Volgens dat 'College van onderzoek integriteit' heeft Baudet de gedragscode van de Kamer overtreden door zijn bestuurslidmaatschap van een bv niet te laten vastleggen in het register van nevenactiviteiten. Het college vindt dat hij dat alsnog moet doen. Het gaat om de Amsterdam Media Group BV, die onder meer een uitgeverij beheert.

Unicum

Als de schorsing wordt doorgezet, mag Baudet niet meer vergaderen en alleen nog stemmen. Dat zou een unicum zijn. Wel werden Kamerleden al eens uitgesloten van deelname aan een debat. Dat gebeurde Baudet zelf vorige maand tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, nadat hij een college in Oxford waar minister Kaag heeft gestudeerd "een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten" had genoemd.

Kamerlid Den Haan zegt dat een schorsing van een week "niet veel uitmaakt" maar dat er wel "een signaal" van uitgaat. Ze noemt transparantie over nevenverdiensten van groot belang. "Daar mag geen Kamerlid zich van uitzonderen." JA21-leider Eerdmans steunt de schorsing ook: "De Kamer kan zulk gedrag niet accepteren. Die regels zijn er niet voor niets."

Monddood

Forum voor Democratie sprak eerder van "een nieuwe stap richting het monddood maken van de oppositie". Volgens de partij is het "absurd dat de coalitie op basis van pietluttige en bureaucratische regeltjes Kamerleden van de oppositie gaat schorsen" en zodoende "onwelgevallige stemmen kan labelen als niet integer". De partij benadrukt dat de nevenfuncties van Baudet vrij toegankelijk zijn via de Kamer van Koophandel.

Geert Wilders, leider van de grootste oppositiepartij PVV, is fel tegen de schorsing:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl