Archieffoto, ter illustratie
NOS Nieuws

Meldpunt: één op zes slachtoffers mensenhandel uitgebuit door ouders

Bijna een op de zes mensen die zich melden bij de chatlijn van Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is slachtoffer van zijn of haar eigen vader of moeder. Dat blijkt uit een rapport van het centrum.

Volgens het rapport gaat het om seksuele uitbuiting waarbij één of beide ouders betrokken zijn. "Er wordt betaald om seks te hebben met een derde, waarna het geld naar de ouders gaat. De dader is dus een pooier of mensenhandelaar", legt woordvoerder Shamir Ceuleers uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Onzichtbaar

De groep, waarvan één op de vijf jonger is dan 15 jaar, is amper in beeld bij politie of hulpverleners. Volgens Ceuleers zijn slachtoffers van mensenhandel doorgaans onzichtbaar.

"De slachtoffers hebben angst of schamen zich en zullen zich daarom niet uit zichzelf melden bij de politie of een hulpverlener." Volgens het rapport zijn slachtoffers extra lastig te bereiken wanneer er een ouder bij betrokken is. De kans dat het daardoor tot een strafrechtelijke vervolging van de dader komt is klein.

Het blijkt dat het probleem groot is

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

Via een anonieme chatlijn van behandel- en expertisecentrum Fier kunnen slachtoffers zich melden bij het CKM en in gesprek gaan met een professionele hulpverlener. De organisatie kan zo laagdrempelige zorg aanbieden en een beter beeld krijgen van wie de onzichtbare slachtoffers zijn.

Vrijwel alle slachtoffers die contact opnemen, zijn nog niet in beeld bij hulpverlening of politie. Het merendeel wordt al een jaar of langer uitgebuit, een kwart zelfs al vijf jaar of meer.

Ceuleers: "Drie jaar geleden zagen we voor het eerst dat ouders betrokken zijn en dat aantal is elk jaar gestegen. Het blijkt dus dat het probleem groot is."

Onderzoek

Het CKM dringt er bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om te onderzoeken hoe deze kinderen beter in beeld kunnen komen en hoe ze beter beschermd kunnen worden.

In totaal namen vorig jaar 285 slachtoffers van mensenhandel contact op met de anonieme chatlijn. Volgens het rapport bevond driekwart van hen zich op het moment van chatten in een uitbuitingssituatie. Naast seksuele uitbuiting kan het bijvoorbeeld ook gaan om criminele uitbuiting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl