Asielzoekers bij een crisisnoodopvanglocatie in Drachten
NOS Nieuws

Bruls: gemeenten stoppen met crisisnoodopvang na 1 april

Burgemeesters hebben er geen vertrouwen meer in dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de crisisnoodopvang per januari kan overnemen van gemeenten, zoals in de asieldeal was beloofd. Daarom stellen zij nu een nieuwe deadline, blijkt uit een notitie die in handen is van RTL Nieuws.

Een viertal burgemeesters zegt na 1 april te stoppen met crisisnoodopvang als er niet snel meer duidelijkheid komt over de verdeling van de asielopvang. De notitie is onderdeel van gesprekken die al langer lopen tussen de Veiligheidsregio's, het COA en de landelijke overheid, zegt een woordvoerder van Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad.

"Er moet nu wel iets gaan gebeuren voor gemeenten, want die vangen de asielproblemen al heel lang op. 1 januari lijkt nu niet meer realistisch om de opvang over te dragen aan het COA en de wet die op 1 oktober was beloofd, is er ook nog niet."

In asieldeal werd 1 januari genoemd

Eind augustus sloot het kabinet een akkoord met gemeenten, provincies en veiligheidsregio's over de asielopvang. Daarin stond 1 januari 2023 als datum waarop gemeenten konden stoppen met de crisisnoodopvang - tijdelijke en zeer sobere opvang van asielzoekers in bijvoorbeeld gymzalen en sporthallen.

Vanaf die datum zou het COA weer de volledige asielopvang op zich nemen. Maar volgens de laatste ramingen is dat niet realistisch; per januari heeft het COA nog steeds zo'n 10.000 plekken tekort, blijkt uit een gisteren uitgelekte prognose.

Veiligheidsregio's trappen op rem

In de notitie, die de burgemeesters Dijksma (Utrecht), Dijsselbloem (Eindhoven), Bruls (Nijmegen) en Van den Top (Hilversum) schreven in opdracht van het Veiligheidsberaad, wordt voorgesteld 1 april aan te houden als deadline voor het verlenen van crisisnoodopvang.

De burgemeesters willen dat er eerst meer duidelijkheid komt over twee voorwaarden die zij daaraan hadden verbonden: enerzijds de nieuwe wet over de asielopvang die staatsecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) drie weken geleden in concept had beloofd en anderzijds het transitieplan van het COA. Aan beide voorwaarden voldoet de landelijke overheid nu niet, dus trappen de veiligheidsregio's op de rem.

Haast maken

Van der Burg liet vorige week weten dat het wetsvoorstel om de opvang van asielzoekers in Nederland eerlijker over gemeenten te spreiden pas volgende week bekend wordt. Dat is drie weken later dan Van der Burg in de asieldeal had beloofd. De vertraging is volgens ingewijden veroorzaakt door het verzet binnen Van der Burgs eigen VVD. De partij wil niet dat gemeenten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen naar rato van hun inwonertal.

Als voorzitter van het Veiligheidsberaad vraagt Bruls de staatssecretaris om haast te maken, zo zegt hij tegen de Volkskrant . "Als die wet er niet komt, hebben we een serieus probleem", zegt hij in de krant. "Met die boodschap richt ik me ook tot de Tweede Kamer. Hoe we die wet noemen, spreidings- of dwangwet, maakt mij niet uit. Het effect moet hetzelfde zijn: dat iedereen een aandeel gaat leveren in de asielopvang."

Morgen praten de veiligheidsregio's en het COA verder over de asielopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl