Ellen van Dijk
NOS Wielrennen

Van Dijk toont 'zeldzame' regenboogtrui met zege in Chrono des Nations

Dat Ellen van Dijk de beste tijdrijdster is van de wereld staat buiten kijf. De Woerdense prolongeerde vorige maand haar wereldtitel in Wollongong en bovendien mag ze zich sinds mei houdster van het werelduurrecord noemen.

Helaas kan ze haar regenboogtrui zelden tonen in wedstrijdverband, want in het vrouwencircuit wordt vrijwel nooit een tijdrit verreden. Reden voor Van Dijk om deze zomer in een open brief organisaties op te roepen meer tijdritten te houden.

Haar oproep werd ook ondertekend door erkende tijdrijders als Annemiek van Vleuten, Marlen Reusser, Lisa Brennauer en de houdster van het werelduurrecord voor Van Dijk, Joss Lowden.

Buiten de nationale, Europese en wereldkampioenschappen is er maar één jaarlijkse afspraak waarbij het tijdrijden voorop staat: de Chrono des Nations. Gek genoeg nam Van Dijk in 2010 voor het laatst deel aan dit Franse tijdrijdersfeestje.

Nu wel sneller dan Neben

Destijds werd ze zevende achter de Amerikaanse Amber Neben. Vandaag was Van Dijk in Les Herbiers, in de West-Franse regio Le Vendée, 1.18 minuut sneller dan de inmiddels 47-jarige Amerikaanse.

De Oekraïense Valeriya Kononenko eindigde als tweede op 1.06 van Van Dijk.

Bij de mannen was de top wat breder vertegenwoordigd. Voor de Zwitser Stefan Küng, die in Wollongong lange tijd dacht wereldkampioen te worden, maar uiteindelijk 0.03 seconde tekortkwam op de verrassende Tobias Foss, was het een kans om wraak te nemen op de Noor van Jumbo-Visma.

Dat lukte. Na 45,43 kilometer was Küng in Les Herbiers namelijk twee tellen sneller dan Foss. De Italiaan Matteo Sobrero werd derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl