NOS Wielrennen

Foss verrast topfavorieten op WK tijdrijden: 'Voelt alsof ik droom'

Foss verrast topfavorieten Küng, Evenepoel en Ganna op WK tijdrijden

Een enorme verrassing bij de WK wielrennen: Tobias Foss is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De Noor was in een race tegen de klok sneller dan alle topfavorieten die opstapten in het Australische Wollongong: 40 minuten en 2 seconden.

Foss liet de Zwitserse nummer twee Stefan Küng en Belgische nummer drie Remco Evenepoel beduusd achter.

De wereldtitel voor Jumbo-Visma-renner Foss is de eerste overwinning van de 25-jarige Noor in een internationale tijdrit. Op de 'hot seat', waar de renner met de snelste tijd op dat moment moet toekijken, sloeg Foss zichzelf een paar keer in zijn gezicht, toen hij zag dat Küng diens voorsprong van twaalf seconden in de laatste paar kilometer weggaf.

Droom

"Het voelt alsof ik droom", zei Foss na afloop. "Maar het is meer dan waar ik ooit van kon dromen. Dit is ongelooflijk. Als ik toptien had gereden was ik heel erg tevreden geweest. Om die trui te dragen is heel bijzonder."

  • Reuters
    Tobias Foss in zijn regenboogtrui

Foss rijdt dus komend jaar de tijdritten in de regenboogtrui, en niet één van de topfavorieten Evenepoel, titelverdediger Filippo Ganna (zevende), Küng en Tadej Pogacar (zesde). De Nederlanders Bauke Mollema en Daan Hoole vielen wat tegen met een 25ste en 23ste plek.

Met nog tien kilometer te gaan leek alles erop dat Küng de wereldtitel zou pakken, maar in het laatste deel van de 34 kilometer lange rit trok de Zwitser zijn hoge tempo net niet genoeg door. Op de streep was het verschil met Foss drie seconden. Foss' voorsprong op Evenepoel bedroeg uiteindelijk negen seconden.

Eenmaal op de 'hot seat' zag Foss dat Küng na 7,2 kilometer, het eerste meetpunt, de snelste tussentijd had, op nog geen seconde gevolgd door Evenepoel en op bijna twee seconden door Ethan Hayter. Hayters tijdrit liep uitstekend tot zijn ketting eraf schoot.

Mollema heeft zijn dag niet

Waar Hayters rit in wezen stopte door die mechanische pech, vloog Küng over het Australische asfalt. Halverwege haalde de Zwitser al Mollema in, die anderhalve minuut eerder was gestart. Het was niet de dag van de Nederlands kampioen tijdrijden.

Bekijk hieronder de reacties van Bauke Mollema en Daan Hoole na hun race.

Op meetpunt twee, met nog tien kilometer te gaan, was de voorsprong van Küng op Evenepoel opgelopen naar vijftien seconden en lag het goud voor het oprapen. Het gat tussen Küng en zijn andere grote concurrenten, Ganna en Pogacar, was al zo'n veertig seconden.

In de slotfase ging het toch nog mis. Küng leek niet echt in te storten, maar op de finish bleek dat Foss' slot zelfs Küng te machtig was. Tot ieders verbazing, ook van de Noor zelf, is Foss de nieuwe wereldkampioen op de tijdritfiets.

NOS
WK wielrennen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl