Real zegeviert in 250ste Clásico en neemt koppositie over van Barcelona

Benzema wijst Real de weg naar zege in 250ste Clásico

Real Madrid heeft de 250ste editie van El Clásico gewonnen van FC Barcelona: 3-1. Het duel in Bernabéu was niet alleen de klassieke strijd tussen de twee Spaanse grootmachten, maar het ging ook om de koppositie in LaLiga.

Het nog ongeslagen Real nam door de zege de eerste plaats over van Barça.

Effectief Real

De thuisploeg speelde zonder fratsen, maar gaf de bezoekers een les in effectiviteit. In de twaalfde minuut kreeg Real van Barcelona alle ruimte in de tegenaanval. Toni Kroos stuurde Vinícius Júnior weg, Sergi Roberto lette niet op en nadat de inzet van Vinícius door keeper Marc-André ter Stegen was gestuit, stond Karim Benzema volledig vrij voor de rebound.

Zo'n kans moet je Benzema niet geven. De Franse spits schoot de bal via Roberto in het doel.

Ook bij de tweede goal legde Barcelona Real weinig in de weg. Na terugleggen van Ferland Mendy plaatste Federico Valverde de bal precies in de hoek.

Frenkie de Jong in de basis

Barcelona toonde juist een gebrek aan precisie. Na een voorzet van rechts was Frenkie de Jong net te laat en gleed Robert Lewandowski de bal naast. En De Jong schoot na een lange rush recht in de handen van de Oekraïense keeper Andrij Loenin, bij Real de vervanger van de geblesseerde Thibaut Courtois.

Na rust leek Benzema de wedstrijd te beslissen met zijn tweede goal, maar dit doelpunt ging vanwege buitenspel niet door.

Barça kwam in de tweede helft beter voor de dag dan in het eerste bedrijf. Het leverde in de 83ste minuut de aansluitingstreffer op van invaller Ferran Torres, die op aangeven van invaller Ansu Fati scoorde.

Missers van Frenkie de Jong (r) en Robert Lewandowski (l)

De Jong had van trainer Xavi verrassend een basisplaats gekregen op het middenveld. De Nederlandse international mocht opdraven als rechtshalf en dat ging ten koste van Gavi. De Jong kon zich als rechtshalf niet onderscheiden. Het laatste half uur speelde hij centraal op de plek van de door Gavi vervangen aanvoerder Sergio Busquets.

Late strafschop

In die hoedanigheid stond De Jong met een fraaie pass bijna aan de basis van de gelijkmaker. Een kopbal van Roberto strandde echter op een wit shirt en in de rebound volleerde Fati de bal naast. Zo werd het geen 2-2 en nadat Eric García op de voet van Real-invaller Rodrygo was gaan staan, kreeg Real in blessuretijd een strafschop.

Rodrygo schoot de buitenkans binnen en besliste de 250ste Clásico: 3-1. Voor de 101ste keer won Real. Het betekende de eerste competitienederlaag van het seizoen voor Barcelona.