Lewandowski behoedt Barça tegen Inter voor Champions League-uitschakeling

FC Barcelona heeft uitschakeling in de Champions League op het nippertje afgewend. De Catalanen pakten thuis tegen Internazionale in een spectaculaire wedstrijd op de valreep een punt: 3-3. Bij een nederlaag was de knock out-fase al definitief uit zicht geweest.

Bayern München won in dezelfde groep bij Viktoria Plzen (4-2) en is zeker van de laatste zestien, net als Napoli en Club Brugge eerder op de avond.

Bekijk in de carrousel hieronder de uitslagen en standen in de Champions League groepen B, C en D.

• NOS
    De uitslagen en stand in Groep B
  • NOS
    De uitslagen en stand in Groep C
  • NOS
    De uitslagen en stand in Groep D

In Camp Nou was de eerste kans van de wedstrijd voor Oranje-international Stefan de Vrij, die net als Denzel Dumfries in de basis was begonnen. Hij maaide echter volledig mis.

Na een half uur was het even schrikken voor Inter-doelman André Onana. Hij kon ternauwernood voorkomen dat Robert Lewandowski de bal binnen kon tikken. Barça, waar Frenkie de Jong op de bank zat, kwam daarna stukken beter in de wedstrijd.

Na een paar soepele aanvallen schoot Ousmane Dembélé de openingstreffer achter Onana.

Wervelende tweede helft

Barcelona ging zodoende met alle vertrouwen de kleedkamer in, maar de tweede helft was nog maar net bezig of het stond al gelijk. Nicolò Barella ontsnapte aan de aandacht van Gerard Piqúe en Eric García en schoot met overtuiging raak.

De thuisploeg raakte daar van in de war, gaf het initiatief aan de Italianen en incasseerde in de 63ste minuut de 1-2. Lautaro Martínez schoot na een snelle tegenaanval hard binnen.

Inter viert de 2-3 in Barcelona

Barcelona had daarna een doelpunt nodig om uitschakeling te voorkomen. Met wat mazzel viel die ook toen Lewandowski via een Milanees been Onana verschalkte. Maar het was nog steeds niet gedaan: het sterk spelende Inter meldde zich even voor tijd weer voor de goal van Marc-André Ter Stegen, waarna Robin Gosens de 2-3 maakte.

Barça zette - inmiddels met De Jong tussen de lijnen - nog een laatste eindsprint in en het feit dat de ploeg van trainer Xavi niet opgaf werd beloond. Lewandowski kopte in de blessuretijd hard en hoog achter een kansloze Onana.

In de slotseconde had Inter-invaller Kristjan Asllani de winnende goal op zijn schoen, maar hij faalde in de één-op-één met Ter Stegen. FC Barcelona leeft nog in de Champions League, maar is afhankelijk van Inter om de laatste zestien te halen.

Club Brugge stunt in Madrid

Club Brugge heeft zich al na vier speelrondes geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Een zwaarbevochten 0-0 gelijkspel bij Atlético Madrid was daarvoor voldoende. Het is de eerste keer dat Club Brugge door de groepsfase is gekomen.

Het gelijkspel in Madrid staat niet op zichzelf. Brugge kent een geweldige groepsfase en won thuis al van Atlético. Daarnaast werden ook Leverkusen en FC Porto met overtuiging verslagen.

Bij Club Brugge begonnen Noa Lang en Bjorn Meijer op de bank. Laatstgenoemde viel na rust in en leverde zodoende nog wel een bijdrage aan het belangrijke punt. FC Porto boekte in dezelfde poule een ruime zege op bezoek bij Leverkusen: 3-0.

Marseille en Spurs winnen

In groep D hebben Olympique Marseille en Tottenham Hotspur goede zaken gedaan in de race om overwintering. Marseille won met 2-0 bij Sporting Lissabon, dat de wedstrijd na twee rode kaarten met negen man eindigde.

Tottenham kwam thuis op achterstand tegen Eintracht Frankfurt, maar toonde daarna veerkracht. Een geweldige rake volley van Heung-Min Son was het hoogtepunt van de wedstrijd, die eindigde in 3-2.