NOS VoetbalAangepast

Champions League-malaise Ajax houdt aan met 4-2 nederlaag bij Napoli

Ajax heeft het perspectief op overwintering in de Champions League verder zien vertroebelen. Acht dagen na de historische oorwassing tegen Napoli waren de Amsterdammers ook in de return niet opgewassen tegen de koploper van Italië (4-2).

Er was wel even hoop voor Ajax dat er wat te halen viel, bijvoorbeeld toen Davy Klaassen vlak na rust met een harde kopbal uit het niets de spanning terugbracht. Maar eigenlijk bleek toen pas hoe groot het krachtverschil was, want Napoli schakelde moeiteloos nog een tandje bij.

Een kwartiertje had Napoli feitelijk nodig om Ajax van zich af te schudden, met prachtige doelpunten van Hirving Lozano en Giacomo Raspadori. Al legden deze treffers ook de verdedigende kwetsbaarheid van Ajax pijnlijk bloot, op het hoogste Europese niveau.

Europese overwintering

Vermoedelijk ontaardt de ontknoping in deze groep voor Ajax met de uitwedstrijd tegen Rangers, waarin Europese overwintering kan worden afgedwongen in de Europa League. Een treetje lager natuurlijk, dat wel.

Liverpool won later op de avond namelijk met grote cijfers bij Rangers (1-7), waardoor de tweede plaats in de poule verder uit beeld raakte.

In het Stadio Diego Armando Maradona was binnen vier minuten al zichtbaar hoe de verhoudingen lagen. Voormalig PSV'er Lozano dribbelde eenvoudig langs zijn bewaker Calvin Bassey en kopte de bal na een een-tweetje met Piotr Zielinski simpel over Remko Pasveer.

Daley Blind, geprezen om zijn inzicht en zijn passing maar geen geboren centrale verdediger, was Lozano bij de openingstreffer volledig uit het oog verloren. En Raspadori draaide even later wel erg makkelijk bij hem weg, voordat hij de bal steenhard in de bovenhoek joeg (2-0).

Ruimte om aan te vallen

Maar toch, zo kansloos als die 1-6 van vorige week was deze wedstrijd voor Ajax niet. Steven Bergwijn zette keeper Alex Meret kort na de openingstreffer aan het werk met een van richting veranderd schot. En zeker na de tweede goal kreeg het elftal van Alfred Schreuder wat ruimte om aan te vallen.

Klaassen kopt de 2-1 binnen

Napoli had gewaarschuwd moeten zijn na een goede kans van spits Mohammed Kudus, die de bal uit de draai niet goed raakte met zijn linker. En Kenneth Taylor trapte hard in het zijnet.

Langer was het rijtje van spelers die de grens van het toelaatbare moesten opzoeken, want liefst zes Ajacieden gingen bij de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer in het boekje. De grootste schlemiel daarvan was Jurriën Timber, wiens handsbal Napoli een penalty opleverde.

Na die 3-1, een steenharde pegel van Khvicha Kvaratskhelia, leken er gezien de veldverhoudingen meer Italiaanse treffers in de lucht te hangen. Maar het volgende doelpunt viel in de slotfase aan de overkant, toen ook Bergwijn van elf meter mocht aanleggen.

Weer Blind

Weer was het Blind vervolgens die een negatieve hoofdrol vervulde, door zich - voordat er aan een slotoffensief kon worden gedacht - de bal kinderlijk liet afsnoepen door Victor Osimhen (4-2).

Met dit resultaat heeft Ajax zich in korte tijd weliswaar opgericht. Maar het ware gezicht om met de grote jongens in Europa mee te kunnen, werd nog niet getoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl