NOS Voetbal

Ancelotti gaat geen uitvinder spelen in Clásico, Xavi snapt onvrede Barça-fans

Carlo Ancelotti trok zijn linkerwenkbrauw flink omhoog en lachte minzaam. "Nee, ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden", sprak de coach van Real Madrid afgemeten op zijn persconferentie voor El Clásico (vanmiddag vanaf 16.15 uur in Madrid). "Reken daar maar op."

In maart deed Ancelotti dat nog wel in de Clásico. Bij afwezigheid van topscorer Karim Benzema zette hij spelmaker Luka Modric in de spits. Die tactische 'vondst' pakte desastreus uit: Barcelona won met 0-4 in Bernabéu.

"De laatste keer dat ik voor uitvinder speelde, gaven ze ons een pak slaag. Dus verwacht vooral niets ongewoons zondag. We gaan spelen zoals we altijd doen. Ze zijn een geweldige rivaal en we zullen op de toppen van ons kunnen moeten spelen."

Real-coach Ancelotti: 'We hebben zin om de grootste wedstrijd te gaan spelen'

Het moge duidelijk zijn: de belangen zijn ouderwets torenhoog bij El Clásico. Real Madrid eindigde de afgelopen drie jaar boven de Catalaanse aartsrivaal op de ranglijst, maar er is Barça alles aan gelegen om die serie te doorbreken. Onder leiding van voorzitter Joan Laporta spendeerde de club ondanks een megaschuld vele miljoenen op de transfermarkt.

Regelrechte blamage

Dat risicovolle beleid werpt binnen de landsgrenzen zijn vruchten af. Barcelona is nog ongeslagen en won zeven van de acht competitiewedstrijden. De ploeg van trainer Xavi deelt de koppositie met Real. Het gat met de concurrentie is zo vroeg in het seizoen al aanzienlijk, waardoor de Clásico's een beslissende rol in de titelstrijd kunnen spelen.

Toch is de sfeer bij Barcelona alles behalve opgetogen. Na het gelijkspel (3-3) tegen Internazionale van woensdag dreigt uitschakeling in de Champions League. Net als vorig seizoen lijkt de ploeg veroordeeld te worden tot de Europa League, wat in Catalonië als een regelrechte blamage wordt ervaren.

Xavi hoopt na Clásico nog steeds koploper te zijn met Barcelona

"In Europa hebben we gefaald, maar er blijven nog andere competities over", zei Xavi op zijn persconferentie. Doordat de kans op overwintering in de Champions League aan een zijden draad hangt - als Inter thuis van het zwakke Viktoria Plzen wint, ligt Barcelona eruit - was er ook kritiek op Xavi, eigenlijk voor het eerst nadat hij vorig jaar de ontslagen Ronald Koeman had opgevolgd.

Daar had de oud-middenvelder wel begrip voor. "Ik weet heel goed waar ik werk en wat de verwachtingen zijn. We hebben gefaald in een wedstrijd waarin we niet mochten falen. Ik begrijp heel goed hoe de fans zich voelen, zelf ben ik ook verdrietig", sprak hij.

"Maar uiteindelijk moeten we gewoon positief blijven. Ik ben gekomen om de situatie te veranderen en dat kan nog steeds worden bereikt. Als ik dat niet meer zie zitten, dan zal ik dat eerlijk vertellen. Ik zal niet het probleem zijn op de dag dat ik geen oplossingen meer zie."

Maar begrijp Xavi niet verkeerd, hij denkt nog lang niet aan opstappen. "Ik zie genoeg positieve punten. We hebben een sterke ploeg met goede aanwinsten."

Barcelona-voorzitter Laporta heeft volste vertrouwen in trainer Xavi en 'fantastische' spelers

Xavi kan bij Barcelona weer beschikken over een volledig fitte Frenkie de Jong. De middenvelder mocht woensdag tegen Inter voor de tweede keer invallen, nadat hij vorige maand bij Oranje een spierblessure had opgelopen.

Memphis Depay is nog herstellende van zijn bovenbeenkwetsuur en ontbreekt in de Clásico. Barcelona moet het ook zonder verdedigers Ronald Araujo, Andreas Christensen en Hector Bellerin stellen.

Twintig hechtingen

Real mist doelman Thibaut Courtois, die na een spierblessure de training wel hervat heeft. Antonio Rüdiger kan ondanks twintig hechtingen in zijn voorhoofd wel meespelen.

De Duitse verdediger zal een beschermend masker dragen. Rüdiger liep een gapende hoofdwond op toen hij dinsdag tegen Sjachtar Donetsk diep in blessuretijd de gelijkmaker binnen kopte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl