NOS VoetbalAangepast

Sparta voorlopig stevig in de subtop na overwinning op NEC

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - NEC

Sparta Rotterdam blijft verbazen dit seizoen. Tegen NEC, dat zeven keer op rij gelijk had gespeeld, won de formatie van trainer Maurice Steijn met 2-0, waardoor Sparta voor even plek vijf in de eredivisie bezette. Het winnende FC Twente pakte die plaats later op de dag weer terug.

Zeventien punten uit tien duels, daar had niemand in Spangen op gerekend, maar toch is het zo. Ook NEC, dat bij een achtste opeenvolgende gelijkspel een eredivisierecord zou hebben geëvenaard, kon geen potten breken tegen Sparta.

Abels schiet de 1-0 achter Cillessen

De thuisploeg kwam al snel op voorsprong op Het Kasteel. Een door NEC betwiste corner kwam voor de voeten van Dirk Abels, die door Elayis Tavsan geen strobreed in de weg werd gelegd om uit te halen. Doelman Jasper Cillessen was vervolgens kansloos.

Cillessen slordig

Cillessen, een van de keeperskandidaten voor het komende WK, ging vlak voor het halfuur niet geheel vrijuit bij een poging van Jonathan de Guzman en moest daardoor voor de tweede keer de bal uit het net halen. De Guzman scoorde voor het eerst sinds 2009 in de eredivisie.

Scheidsrechter Robin Hensgens, die zijn tweede ontmoeting op het hoogste niveau floot, had in de eerste helft zijn handen vol aan de wedstrijd. Met name Oussama Tannane vestigde een paar keer de aandacht op zich, maar hij kwam weg zonder kaart.

Sparta bleef ook na de pauze de betere ploeg. Sven Mijnans knalde over en NEC-verdediger Iván Márquez voorkwam met een sliding een kans voor Tobias Lauritsen. Aan de andere kant miste Dirk Proper een mogelijkheid op de aansluitingstreffer.

Toch geel Tannane

Tannane kreeg uiteindelijk toch een gele kaart van Hensgens na een overtreding op Joshua Kitolano en even later viel Vito van Crooij in bij Sparta. De aanvaller, dit seizoen al goed voor vijf assists en drie assists, keerde terug na ziekte.

Arbiter had handen vol aan Sparta-NEC: 'Zag niks dat rood waard was'

Van Crooij, die nog wel geel kreeg na een aanvaring met de eveneens vermaande Calvin Verdonk, kon dit keer niet het verschil maken voor Sparta, maar dat was ook niet noodzakelijk. De 2-0 bleef namelijk op het bord, ook omdat Cillessen een inzet van Kitolano wist te pareren.

Het deerde de supporters op Het Kasteel niet, want zij konden wederom met een lach op het gezicht huiswaarts keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl