Een demonstratie in maart 1982 bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam
NOS Nieuws

Verdachten moord IKON-journalisten El Salvador na 40 jaar opgepakt

In El Salvador zijn voor het eerst verdachten opgepakt voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. Het zijn volgens tv-programma Zembla de hoogbejaarde oud-minister van Defensie Guillermo Garcia en kolonel Francisco Antonio Morán, oud-directeur van een speciale politiedienst.

De oud-minister woonde tot begin 2016 in de Verenigde Staten. Toen werd hij het land uit gezet vanwege betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in El Salvador. De twee verdachten worden morgen voorgeleid bij de rechter in de stad Chalatenango.

Nabestaanden hoopvol

Voor Gert Kuiper, de broer van de vermoorde Jan Kuiper, kwam het nieuws over de arrestaties als een grote verrassing. "Het is echt heel goed nieuws, ik ben hoopvol dat ze worden berecht. Deze aanhoudingen geven me de hoop dat de straffeloosheid teniet wordt gedaan", zegt hij tegen de NOS.

Kuiper is bovendien blij dat El Salvador de VS zal vragen om de uitlevering van een andere verdachte, kolonel Reyes Mena. Hij was de leider van de eenheid die de Nederlanders doodschoot en vertrok twee jaar later naar de Verenigde Staten, waar hij nog steeds woont. "De Amerikanen kunnen hem nu toch moeilijk ongemoeid zijn leven laten leiden in Virginia", zegt Kuiper daarover.

Ook de zus van de vermoorde Hans ter Laag heeft gereageerd. "Eindelijk gerechtigheid", twittert Sonja ter Laag. De nabestaanden kregen het nieuws over de arrestaties van hun advocaten te horen.

Twee onderzoeken

Er lopen twee onderzoeken naar de IKON-moorden: sinds 2013 een Nederlands strafrechtelijk onderzoek en vorig jaar werd de zaak in El Salvador heropend. Onderzoekers uit de twee landen wisselen informatie met elkaar uit, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket. Hij bevestigt dat een Nederlandse delegatie onderweg is naar El Salvador.

De Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) was een Nederlandse publieke omroep die namens zeven kerkgenootschappen programma's maakte. De omroep werd in 2016 na bezuinigingen opgeheven en ging deels op in de EO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl