NOS Sport

Getachew en Ayana winnen marathon Amsterdam, nationale titels Choukoud en Balter

Getachew en Ayana winnen marathon Amsterdam, nationale titels Choukoud en Balter

De Ethiopiër Tsegaye Getachew heeft de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. Hij kwam na ruim 42 kilometer solo aan in het Olympisch Stadion en noteerde een tijd van 2.04.49. Vlak achter Getachew eindigden de Keniaan Titus Kipruto en de Ethiopiër Bazezew Asmare op de tweede en derde plaats.

Khalid Choukoud (36) legde net als vorig jaar beslag op de Nederlandse titel door na 2.09.33 de finish te passeren. Daarmee dook hij tevens net onder zijn persoonlijke toptijd. Vorig jaar zegevierde Choukoud op de NK in Amsterdam in 2.10.25.

Choukoud geniet na van marathon van Amsterdam: 'Ik loop hier altijd geweldig'

De toppers moesten het parcoursrecord uit 2021 (2.03.39 van Tamirat Tola) snel laten gaan, maar het werd wel een spannende editie. De kopgroep bedroeg tot in het Vondelpark vijf lopers, maar net eruit ging Getachew ervandoor.

Debutante Ayana wint bij vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar de debuterende Almaz Ayana, die in 2016 olympisch goud won op de 10 kilometer. De Ethiopische Ayana kwam binnen in een tijd van 2.17.19 en bleef daarmee ruim een halve minuut onder het parcoursrecord van Angela Tanui (2.17.57).

Almaz Ayana wint de marathon van Amsterdam bij de vrouwen

Ayana schudde in het Vondelpark haar landgenote Genzebe Dibaba van zich af, die eveneens in Amsterdam debuteerde op de klassieker over 42,195 kilometer. Dibaba kwam als tweede over de streep in 2.18.05.

De 31-jarige Dibaba is de wereldrecordhoudster op de 1500 meter, de afstand waarop ze in 2016 olympisch zilver pakte.

Leonie Balter werd in Amsterdam tiende en pakte de Nederlandse titel (2.37.41). De 31-jarige atlete bleef daarmee 41 seconden onder haar persoonlijk record.

Nationale marathontitel voor Balter: 'Wie had dat gedacht?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl